Статті

Болюче питання: що робити, якщо не вистачає стажу для пенсії

На ці та інші запитання щодо нарахування стажу майбутнім пенсіонерам відповідає наш незалежний консультант Сергій Коробкін.

Що таке страховий стаж?

Чинне законодавство передбачає: немає внесків – не буде і стажу. Тобто страховий стаж – це період, за який щомісяця сплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ). З 2004 року такий стаж підтверджується вже не трудовою книжкою, а даними про сплату внесків. Що ж робити, коли людина офіційно не працює або їй не вистачає стажу для призначення пенсії вчасно? Отже, розбираємося, що таке добровільні пенсійні внески і в яких випадках можна докупити стаж.

Скільки треба стажу для пенсії?

Нагадаємо, що на сьогодні для виходу на пенсію в 60 років і жінкам і чоловікам необхідно мати не менше 31 року стажу. В наступному, 2025 році, будуть вимагати вже 32 роки стажу. І так до 2028 року, коли мінімальними вимогами до стажу будуть 35 років. І це – щоб гарантувати собі хоча б мінімальну пенсію. Якщо стажу не вистачає, то пенсія призначається у 63 або 65 років, залежно від того, скільки є підтвердженого стажу у відповідному році. Через такі норми вже сьогодні багато громадян не можуть піти на пенсію вчасно.

Що значить добровільна сплата внесків?

Фактично сьогодні місяць стажу коштує 1760 гривень на місяць. Це 22% від мінімальної зарплати, що з 1 квітня становить 8 тисяч гривень. Зазвичай, цей внесок сплачує роботодавець. Внесок може бути і більшим за мінімальний – все залежить від розміру зарплати, що також позначається на майбутній пенсії. Якщо людина не працює, але має дохід або, наприклад, працює за кордоном і внески з цієї зарплати не сплачує, то вона може укласти договір з Пенсійним фондом України про добровільну сплату внесків. Таким чином майбутній пенсіонер буде регулярно перераховувати певну суму, заробляючи собі стаж.

Скільки коштує стаж?

Бувають й інші випадки, коли людині незабаром виповниться 60 років, але стажу для вчасного призначення пенсії явно не вистачає. Тоді можна придбати стаж за попередні роки, там, де у особи були пробіли в трудовій діяльності. Проте такий стаж коштуватиме вдвічі дорожче. Тобто місяць «минулого» стажу буде коштувати вже мінімум 3520 гривень, а рік – цілих 42240 гривень.

Тут людина має замислитися, чи варто витрачати такі кошти, щоб потім вчасно оформити пенсію?

Як збільшити розмір внесків?

До речі, якщо внесок є меншим за мінімальний, тобто він менший за 1760 гривень, то у стаж зараховується неповний місяць роботи. І це так само означатиме, що для обчислення зарплати буде враховано суму, що також є меншою за мінімальну, а це дуже негативно позначається на розмірі пенсії.

Саме тому перелік осіб, котрі мають право укласти угоду про добровільне страхування, розширили. Віднедавна можна не лише купувати стаж, а й робити внесок більш високим, щоб це позначалося і на зарплаті. Це також буде враховуватися при обчисленні майбутньої пенсії. Тобто тепер такі угоди можуть укладати не лише ті, хто не працює, а й ті, хто, наприклад, отримує офіційно маленьку зарплату. Тобто людина може сама регулювати розмір своїх страхових внесків. Усі дані про їх сплату відображаються в реєстрі застрахованих осіб, що, до речі, можна переглянути в застосунку «Дія».

В якому разі діти можуть докупити стаж своїм батькам?

Також сплачувати внески можна на користь іншої особи. Тобто батьки можуть сплачувати внески за дитину, яка поки що навчається у виші й ще не працює. Або навпаки: дорослі син або донька докуплять стаж своїм батькам, яким незабаром виповниться 60 років. Втім, якщо мова йде про студента, то йому має вже виповнитися 16 років. І якщо про нього поки що немає запису в реєстрі застрахованих осіб, то сплатити за нього буде складно. В Пенсійному фонді наголошують, що добровільну участь у загальнообов’язковому пенсійному страхуванні може брати людина, яка хоча б раз була працевлаштованою і за неї роботодавцем офіційно сплачено ЄСВ.

Чи може пенсіонер придбати собі стаж сам?

А ось особи, які вже є пенсіонерами, не мають права укладати такі угоди, щоб придбати стаж собі. Хоча інколи людям може не вистачати місяців або навіть днів, щоб стаж став, наприклад, рівно 30 або 35 років і пенсію дотягнули до певного мінімального розміру. Але чинне законодавство тут невблаганне.

Натомість, в уряді вигадали благодійні внески. Фактично будь-яка особа може добровільно перерахувати власні кошти до Пенсійного фонду. Ці внески йдуть у загальний бюджет фонду. При цьому існує і так званий персоналізований внесок. У такому разі 70% перерахованої суми виплатять конкретному пенсіонерові у вигляді доплати до пенсії, а решта 30% все одно підуть в бюджет ПФУ. Саме тому така послуга поки що не користується особливою популярністю.

Як укласти угоду?

Щоб скористатися можливістю добровільної участі у пенсійному страхуванні, необхідно укласти договір на вебпорталі Пенсійного фонду саме в електронній формі.

В особистому кабінеті потрібно обрати опцію «Договір на добровільну участь», заповнити форму і підписати договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Тут можна, зокрема, скористатися системами «Дія.підпис» або «GOV.ID». Сплата внесків відбувається протягом періоду, який людина визначає для себе самостійно.

Вам буде корисно:

Метки: выход на пенсию Закон стаж

Новое на сайте

  • Статті

Що робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Церква – це не місце, де працюють «магічні принципи». У Церкві не працює закон сліпої…

19/09/2024 19:33
  • Новини

Кизил маринований замінить вам маслини: оригінально, смачно, швидко

Маринований кизил - це не тільки оригінальна закуска, але і чудове доповнення до м'ясних страв…

19/09/2024 18:34
  • Новини

Стосується пенсіонерів: як по відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39
  • Новини

Такі перевірки чекають на всіх споживачів: українця оштрафували на 100 тисяч гривень за лічильник

Споживачів попередили про покарання за прилади обліку комунальних послуг. Наразі в Україні відбуваються перевірки –…

19/09/2024 17:02
  • Статті

Експерти прогнозують подорожчання найбільш затребуваної в Україні крупи

Нині у воєнний час ситуація в українській економіці дуже нестабільна. Продукти дорожчають, а деякі стають…

19/09/2024 16:27
  • Статті

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

19/09/2024 15:53