П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаСпоживачЯк вибрати піч буржуйку для дому та дачі?

Як вибрати піч буржуйку для дому та дачі?

Этот материал также доступен на русском языке
Альтернативним джерелом тепла у заміському будинку чи на дачі може стати металева піч – буржуйка. Топять її дровами чи іншим твердим паливом. Зараз розроблено та виробляється велика кількість моделей буржуйок.

Окрім виділення тепла, вони стають дизайнерською окрасою приміщень. Але найчастіше піч-буржуйка виконує найтрадиційнішу функцію обігріву, а за наявності варильної поверхні навіть підходить для приготування їжі.

Які можуть бути буржуйки

Вибираючи буржуйку, необхідно враховувати перелік вимог до неї. Металеві печі мають компактні розміри, завдяки яким їх можна встановлювати у невеликих приміщеннях. Виготовляють буржуйки із чавуну або (частіше) зі сталі. Численні варіанти міцних та досить стійких до жару та підвищених температур матеріалів дозволяють створити велику кількість різних за дизайном виробів. Вибрати та купити буржуйку можна будь-якої форми та з додатковими конструкційними рішеннями.

Всі види буржуйок можна розділити на дві групи: класичні моделі для опалення приміщень та опалювально-варильні печі. Крім обігріву, на такій печі можна приготувати гарячу їжу. Є моделі із вбудованим водяним контуром, які здатні опалювати велике за площею приміщення.

Залежно від способу горіння, всі буржуйки умовно можна розділити на печі стандартного і тривалого горіння. Печі стандартного горіння гріють лише доки горить вогонь. Як тільки він згасає, виділення тепла припиняється. Буржуйки другого типу мають заслінку та піддувало, за допомогою яких можна регулювати горіння. Така конструкція дозволяє довго підтримувати тепло і максимально підходить для обігріву житлових приміщень.

На що звернути увагу при виборі

Правильний вибір печі можна зробити лише з огляду на всі характеристики.

Площа опалювального приміщення

Потужні моделі можуть опалювати приміщення загальною площею до 350 кв. м.

Теплопровідність виробів

Для використання буржуйки як основного опалювального приладу приміщення середньої величини знадобиться прилад потужністю від 12 до 18 кВт.

Матеріал

Як правило, для виготовлення використовують сплави заліза з вуглецем:

  • сталь, в якій кількість вуглецю не перевищує 2%;
  • чавун, у якому вуглець становить від 2 до 4%.

Сталь швидше прогрівається та добре віддає тепло. Але під впливом механічних дій може деформуватися. Чавун – більш важкий метал, має високу тепломісткість. Повільно прогрівається, але довго зберігає тепло. Печі з чавуну не схильні до деформацій. Негативними моментами використання чавунних буржуйок є складність установки через високу масу та вищу вартість.

Є комбіновані моделі буржуйок із сталевою зовнішньою обшивкою та чавунною топкою. Щоб не допустити опіків при контакті з металевою поверхнею, буржуйки часто обробляють керамічною плиткою.

Придбати опалювально-варильну буржуйку можна за доступною ціною – від 5 до 10 тисяч гривень.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні