Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗадоволення чи здоров'я: як курцеві позбутися кашлю

Задоволення чи здоров’я: як курцеві позбутися кашлю

Этот материал также доступен на русском языке
Кашель – це захисний механізм організму. Коли щось дратує дихальні шляхи, саме завдяки кашлю можна позбутися неприємного відчуття. Але кашель курця – це особлива проблема.

Питання читачки:

Мій брат палить зі студентських років (незабаром йому 60 років) і зараз викурює по пачці цигарок на день. Вранці довго відкашлюється. Чи можна якось позбутися цього кашлю?

Раніше ми повідомляли, що в Україні куріння електронних цигарок у громадських місцях під забороною: озвучено штрафи.

Відповідає пульмонолог Катерина Гончар:

Тільки якщо кинути палити.

Швидше за все, у вашого брата бронхіт курця. Але з огляду на вік і тривалість стажу куріння, не можна виключити більш серйозне захворювання. Тому, щоб уточнити причини кашлю, бажано обстежитись.

А чому курці кашляють?

У них слизова оболонка постійно подразнюється через мокротиння, яке накопичується в бронхах. У нормі спеціальні клітини-ворсинки з дихальних шляхів постійно виводять слиз, але у тих, хто курить, вони згоряють просто під впливом гарячого диму. Це засвідчили дослідження.

Людині двічі – до того, як закурить, і після кількох затяжок – зробили бронхоскопію, яка показала загибель цих ворсинок.

Тому, до речі, курці зазвичай важче переносять вірусну або бактеріальну інфекцію, що супроводжується кашлем, у них часто розвивається хронічний бронхіт. Якщо він часто загострюється, то може розвинутись ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень), бульозна емфізема – небезпечне ураження легень.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні