Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯке покарання піде за самовільне підключення світла і як його уникнути

Яке покарання піде за самовільне підключення світла і як його уникнути

Этот материал также доступен на русском языке
Часто в приватному будинку, коли добудовують якісь нові господарські споруди, люди хочуть поміняти електропостачання. Наприклад, провести додаткове світло. Як це зробити правильно?

Куди звертатися, щоб не мати проблем?

Перед тим як провести в будинок нове електропостачання, зверніться з заявою до оператора системи розподілу електричної енергії за місцем вашого проживання.

Оскільки згідно з законом*, ви зобов`язані утримувати належний технічний стан електроустановок, тому таке погодження є обов’язковим.

Як виявляється порушення самовільного підключення світла?

Як правило, це відбувається під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи за адресою споживача.

За адресою, де було виявлено порушення, працівники оператора системи розподілу складають акт про порушення. В акті зазначається схема з точкою самовільного підключення. Один екземпляр акта залишається споживачеві, а другий – на енергопідприємстві. В акті зазначають дату, адресу, час, коли споживача запрошено на засідання комісії з розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електроенергії (ПРРЕЕ), де споживач повинен взяти участь і висловити свою думку щодо даного порушення, причин.

Як правило, на комісії підприємства обговорюється порушення, розраховується розмір збитків, яких було завдано енергопідприємству.

Яке покарання призначать за самовільне підключення світла?

Ці збитки споживач повинен відшкодувати добровільно, що відповідає пункту 8.2.7 ПРРЕЕ – споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунку. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електроенергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Якщо він не зробить цього добровільно, не укладе договір з реструктуризації заборгованості, документи щодо споживача буде передано до суду. Окрім заборгованості за рішенням суду, споживач повинен буде сплатити розрахунок суми судових витрат.

Таким чином, знаючи, що потрібно узгоджувати усі підключення, не допускайте порушення споживання електроенергії.

*Закон «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 р.; Правила роздрібного ринку електроенергії, затверджені постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018 р. (далі – ПРРЕЕ). 

Вам буде корисно:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні