Субота, 7 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк правильно оформити звернення до Пенсійного фонду України, щоб отримати точну відповідь

Як правильно оформити звернення до Пенсійного фонду України, щоб отримати точну відповідь

Этот материал также доступен на русском языке
У повсякденному житті нерідко трапляються випадки, коли пенсіонеру необхідно звернутися до Пенсійного фонду України. Це можна зробити письмово чи в електронному вигляді. Але головне правильно оформити звернення.

«Як отримати довідку про первинний розрахунок пенсії при її оформленні, за яким алгоритмом визначався її розмір? Мені надсилають з Пенсійного фонду однакові відповіді про перерахунок пенсії і не виконують прохання по суті питання.

Нещодавно я дізналася на порталі електронних послуг, що моя пенсія розрахована з урахуванням лише 24 років стажу, хоча мій стаж – 57 років. Також з помилкою вказано прізвище і недостовірними є дані, внесені до електронної трудової книжки. Зверталася до обласного управління, а вони пересилають звернення до місцевого ПФУ, де питання не вирішується».

Тетяна Румянцева, лист надійшов на електронну пошту

Як має бути?

Нам невідомі усі обставини справи і немає можливості дати правову оцінку діям Пенсійного фонду в цьому випадку. Також невідомо, що саме вам пише у своїх відповідях місцеве управління.

Зауважимо, що, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», кожна людина має право звертатися з письмовими заявами до органів державної влади і отримувати на них письмові відповіді. При цьому у заяві важливо максимально чітко викладати суть питання.

Якщо незгодні з відповіддю

Дуже часто звернення у вищі інстанції повертають на розгляд до місцевих управлінь, це закон дозволяє. Але повторні звернення все одно мають розглядатися вже на вищому рівні.

Загалом правильний алгоритм такий.

  1.  Спочатку пишеться звернення до місцевого органу влади.
  2.  У разі незгоди з отриманою відповіддю її копія з новим зверненням вже може надсилатися, наприклад, до обласного управління. Тоді зверху вашого листа не зможуть спрямувати знову до місцевого управління.

Для тих, хто користується інтернетом

Якщо ви користуєтеся порталом електронних послуг ПФУ, то звернення щодо розрахунку пенсії можна надсилати також онлайн через цей портал. Там можна залишити і заявку на виправлення помилок в електронній пенсійній справі або в оцифрованій трудовій книжці.

Ми розповідали, як пенсіонеру самостійно надіслати електронне звернення до Пенсійного фонду

***

Також додамо, що пенсіонери мають право ознайомлюватися з матеріалами пенсійної справи, отримувати витяг з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії, про періоди страхового стажу та заробітної плати, яка врахована при розрахунку пенсії, копії документів, які знаходяться в пенсійній справі. Це передбачено постановою правління ПФУ № 22-1 від 25.11.2005.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні