Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк правильно заточити ножі на стругальний верстат у домашніх умовах?

Як правильно заточити ножі на стругальний верстат у домашніх умовах?

Этот материал также доступен на русском языке
Ножі для стругального верстата – різальний інструмент, який використовується для обробки дерев'яних заготовок. Вони бувають різних видів та характеристик, які необхідно враховувати при виборі.

Виготовляються ножі фугувальні зі сталі різних марок.

Види та характеристики ножів для стругальних верстатів

Основні види:

  • плоскі (найпоширеніші). Використовуються для стругання, фугування та рейсмусування. Можуть бути виготовлені з інструментальної, швидкорізальної сталі або твердого сплаву. Мають просту конструкцію та легко заточуються;
  • фігурні. Використовуються для обробки складних профілів. Можуть бути різної форми (напівкруглі, калювальні, обрізні та ін) і виготовляються з інструментальної сталі або твердого сплаву. Вимагають складнішої заточки, ніж плоскі;
  • змінні. Використовуються на деяких моделях стругальних верстатів. Вони швидко і легко замінюються, бувають плоскими або фігурними, виготовляються із твердого сплаву.

Характеристики ножів для стругального верстата – матеріал (інструментальна, швидкорізальна сталь, твердий сплав), розмір (довжина визначає ширину поверхні, що обробляється, товщина впливає на глибину стругання, висота визначає висоту ріжучої кромки над корпусом ножа), форма (плоска, фігурна), кількість лез (одне для простих робіт, два для складніших, три для чистової обробки).

При виборі необхідно враховувати тип робіт, матеріал деревини, модель стругального верстата, ціна. Як заточити ножі для стругального верстата докладніше розповість фахівець компанії з продажу розхідників до верстатів.

Для роботи з дерев’яними заготовками використовуються й інші витратні матеріали, а за посиланням https://stancomplect.com/rashodniki-zapchasti/klei-rasplavy-dlja-kromki можна замовити клей-розплав для кромки меблів.

Як заточити ножі на стругальний верстат у домашніх умовах?

Заточування ножів для стругального верстата – важливий процес, який необхідно проводити регулярно, щоб забезпечити чистоту та якість стругання.

Як заточити ножі стругального верстата:

  • Використання точильного каменю. Це найпростіший і доступний спосіб, який підходить для ножів з інструментальної сталі, а для твердого сплаву знадобиться спеціальний точильний камінь.

Інструкція – фіксують точильний камінь у лещатах або на рівній поверхні. Змочують його водою чи олією. Встановлюють ніж під кутом 25-30 ° до поверхні точильного каменю і плавними рухами точать його по всій довжині леза, періодично повертаючи на інший бік. Точать до утворення гострої кромки, після заточування протирають лезо вологою ганчіркою.

  • Використання спеціального заточувального пристрою. Це швидший і точніший спосіб, підходить для ножів з будь-якого матеріалу. Є різні заточувальні пристрої: ручні точила (прості та компактні, їх легко використовувати), електричні (точніші та продуктивніші), верстатні (професійні, використовуються в майстернях).

Інструкція – необхідно зафіксувати ніж у пристрої та провести його кілька разів через точильні елементи.

  • Використання професійних послуг. Найпростіший і надійніший спосіб підходить для ножів з твердого сплаву.

Слід використовувати тільки якісні точильні матеріали та дотримуватися правильного кута заточування. Не допускається заточування “на вазі” та перегрів леза ножа. Після закінчення робіт необхідно перевірити гостроту.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні