Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонери проти ПФУ: як українцям пригальмували зростання пенсій

Пенсіонери проти ПФУ: як українцям пригальмували зростання пенсій

Этот материал также доступен на русском языке
Чимало пенсіонерів пам’ятають, як під час реформи в жовтні 2017 року пригальмували зростання пенсій. Тоді норму про збільшення стажу на коефіцієнт 1,35 скасували. З того часу і старі пенсії, і майбутні почали рахувати зі зменшеним коефіцієнтом.

Що з цього приводу говорять суди перших інстанцій та Верховний суд?

З чого все почалося?

Справа стосується конкретної жінки, яка звернулася із позовом проти обласного управління Пенсійного фонду у Черкаській області. Суди перших інстанцій стали на бік пенсіонерки і зобов’язали Пенсійний фонд перерахувати її пенсію з урахуванням підвищеного коефіцієнта.А от Касаційний суд у складі Верховного суду висловив іншу позицію і став на бік Пенсійного фонду.

Подейкують, що і у судових справах про індексацію тенденція незабаром може стати негативною. Бо Пенсійний фонд через суди вже і без того заборгував українським пенсіонерам десятки мільярдів гривень.

Як рахують коефіцієнт стажу?

Нагадаємо історію питання. Пенсія за віком залежить від стажу і зарплати. Якщо, припустімо, у людини рівно 30 років стажу, то коефіцієнт стажу складатиме 0,3. Тобто людина буде отримувати пенсію в розмірі 30% від зарплати. Якщо стажу 40 років, людина отримуватиме 40% від зарплати, коефіцієнт стажу складатиме 0,4. Якщо ж, наприклад, 20 років стажу, то пенсія – лише 20% від зарплати, коефіцієнт – 0,2 і так далі. Щоб правильно і більш точно порахувати коефіцієнт стажу, треба загальну кількість всіх місяців стажу людини поділити на 1200.

Комусь додали, комусь урізали

В 2008 році було ухвалено рішення, через яке усім пенсіонерам, які отримували пенсію на загальних підставах, збільшили коефіцієнт стажу на 35%, тобто на коефіцієнт 1,35%. Відтоді людина, котра, наприклад, мала 30 років стажу, почала отримувати пенсію вже в розмірі 40% від зарплати, так, наче у неї 40 з половиною років стажу.

Такий алгоритм існував до жовтня 2017 року, доки не трапилася чергова пенсійна реформа. Тоді норму про збільшення стажу на коефіцієнт 1,35 скасували. Але раніше призначені пенсії зменшувати не стали. Паралельно було проведено осучаснення середньої зарплати,що підставляється у формулу розрахунку пенсії. Один показник урізали, інший збільшили. Таким чином, болісна реформа мала пройти непомітно. У когось нічого не змінилося, комусь пенсії навіть збільшили. Але і старі пенсії, і майбутні вже почали рахувати з того часу зі зменшеним коефіцієнтом. На цьому уряд потенційно зекономив купу грошей і пригальмував майбутнє зростання пенсій.

Що говорять суди перших інстанцій?

Ще раз підкреслю, що по факту загальний розмір пенсій після тієї реформи не зменшувався. Навіть в самому законі була примітка: в разі зменшення пенсії через нові правила, її розмір має залишитися хоча б таким, як і був до цього. Тобто Верховна Рада, ухвалюючи в 2017 році зміни до законодавства, діяла хитро і більш-менш в межах Конституції.

Втім, вже було кілька випадків, коли люди в судах виграли у Пенсійного фонду і довели, що мають право на розрахунок пенсії після 2017 року з урахуванням коефіцієнта 1,35. Так сталося, начебто, і цього разу. Пенсіонерка виграла справу в окружному та апеляційному судах. Вони зобов’язали Пенсійний фонд перерахувати пенсію і повернути пенсіонерці підвищений коефіцієнт стажу. Судді мотивували це тим, що закон зворотної сили не має і що при прийнятті нових законів або при внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Тобто, на їхню думку, державний орган діяв всупереч статтям 22 і 58 Конституції.

Деталі справи

Щоб не обтяжувати читача, глибоко в деталі самої справи ми тут не вдаємося, адже там багато нюансів і юридичних тонкощів. Стосувалася вона частково й індексації пенсій. Зокрема, в Пенсійному фонді наполягали, що, спираючись на нові постанови Кабінету Міністрів, при черговій індексації має застосовуватися коефіцієнт стажу, розрахований за новими правилами, що набули чинності після 1 жовтня 2017 року (тобто вже без коефіцієнту 1,35). Кому цікаво, можна самостійно ознайомитися з повним текстом рішення Верховного суду і позицією сторін.Воно є в доступі в інтернеті: рішення від 8 квітня 2024 року по справі №580/6509/23.

Що вирішив Верховний Суд

Врешті-решт Пенсійний фонд подав касаційну скаргу до Верховного Суду і той суд став на бік державного органу. А рішення судів попередніх інстанцій скасував. Тобто пенсіонерка залишилася зі зменшеним коефіцієнтом стажу, як і решта пенсіонерів.

На думку Верховного Суду дії Пенсійного фонду не суперечать відповідним нормам Конституції. Адже мова йшла лише про зміну порядку розрахунку пенсії, і такі зміни не передбачали зменшення розміру самої пенсії, яку особа отримувала на момент прийняття таких змін. Простіше кажучи, людина не змогла довести у Верховному суді, що її права були звужені, адже пенсію по факту не зменшували. Таким чином, здавалося б, очевидну несправедливість дедалі важче буде довести навіть в судовому порядку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні