Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВи знали, що чебрець – це чебрець повзучий? Чим корисний чебрець

Ви знали, що чебрець – це чебрець повзучий? Чим корисний чебрець

Этот материал также доступен на русском языке
Чебрець повзучий або чебрець звичайний використовується в кулінарії, медицині, фітотерапії. Завдяки високому вмісту ефірних олій у стеблах, листі та кореневищі, трав практично повністю йде в переробку. Але чебрець повзучий також вирощують і як декоративну рослину.

Чим корисний чебрець повзучий?

Чебрець повзучий – низенький (до 15 см заввишки), з приємним запахом півкущик родини губоцвітих. Цвіте у червні — липні. Росте на Поліссі у сухих хвойних і мішаних лісах, на узліссях, галявинах, серед чагарників, на схилах.

Відвари і настої чебрецю плазкого виявляють відхаркувальну, антибактеріальну, спазмолітичну і знеболюючу дію, заспокійливо діють на центральну нервову систему, збуджують виділення шлункового соку. Їх можна давати при ларингітах, трахеїтах, бронхітах, бронхопневмоніях, при шлунково-кишкових захворюваннях, що супроводжуються зниженням шлункової секреції, атонією або спазмами кишечника, метеоризмом.

Крім того, чебрець плазкий вважається добрим засобом для лікування коклюшу, туберкульозу легень, безсоння, задишки, бронхіальної астми, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, геморої, при захворюваннях суглобів, паралічах, крижовопоперековій невралгії, у випадку інвазії стьожковими гельмінтами.

Як зовнішній засіб чебрець використовують при запальних захворюваннях ротової порожнини і ротоглотки, викликаних гноєрідними бактеріями (полоскання); у разі нервових і шкірних захворювань, ревматизму (ванни); при запальних захворюваннях піхви, білях, особливо у жінок похилого віку (спринцювання). З готових аптечних препаратів з чебрецем застосовують тимол, пертусин і рідину Гартмана.

Препарати чебрецю протипоказані при вагітності, декомпенсації серцевої діяльності, хворобах печінки і нирок. Передозування може спричинити нудоту.

Застосування

Внутрішньо

Настій (2 столові ложки сировини на 500 мл окропу, настояти 2 години) по півсклянки 4 рази на день до іди. 1 чайну ложку сировини заварюють склянкою окропу і п’ють як чай, підсолоджуючи медом.

Зовнішньо

Полоскання настоєм (10 г, або 2 столові ложки сировини на 200 мл окропу). 15 г сировини заливають двома склянками окропу, настоюють до охолодження, проціджують, розводять кип’яченою водою до 1 л і одержаний настій застосовують для спринцювання (процедуру проводять зранку і ввечері). 100 г сировини заливають 2 л окропу, настоюють ЗО хвилин, проціджують і додають до ванни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні