Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНавіщо робити коронарографію, або Як запобігти інфаркту та інсульту

Навіщо робити коронарографію, або Як запобігти інфаркту та інсульту

Этот материал также доступен на русском языке
Багато захворювань серця пов'язані з порушенням кровопостачання, яке можна детально оцінити під час проведення коронарографії.

Питання читача:

– Мені 63 роки. Нещодавно відчув, де в мене серце, з’явилася задишка. Лікар рекомендує зробити коронарографію. Це необхідно?

Відповідає кардіолог Максим Соколов:

– Так. Багато захворювань серця пов’язані з порушенням кровопостачання, яке можна детально оцінити під час проведення коронарографії.

Серцеві судини можна порівняти з водопровідними трубами, які поступово засмічуються. Коронарографія («кор» означає серце, «коронарі» – його судини) показує це засмічення – перешкоду на шляху кровотоку.

Якщо її усунути, то можна запобігти небезпечним наслідкам – інфаркту та інсульту. Ці недуги найпоширеніші у світі: кожен третій помирає від інсульту, кожен п’ятий – від інфаркту.

– Мені робили кардіограму, УЗД серця.

– Правильно. Коронарографія – заключний етап діагностики. Спочатку слід зняти електрокардіограму (ЕКГ), яка показує перенесені раніше інфаркти, визначає серцевий ритм, його порушення, можливо, провести ЕКГ під фізичним навантаженням, коли людина крутить педалі велотренажера.

Якщо картина не ясна, лікарі призначають ехокардіографію, яку ще називають УЗД серця, а також добовий моніторинг ЕКГ. За результатами обстеження пропонується лікування.

Якщо артерії незначно уражені, рекомендується лікувальна терапія, при більш істотному ураженні потрібно встановити стент, що розширює просвіт судини. А при катастрофічному стані артерій потрібне лише хірургічне втручання.

Нагадаємо, наразі в Україні, згідно з Програмою медгарантій, пройти коронарографію (ангіографічне дослідження коронарних судин) та встановити стент можна безкоштовно. Щоб знайти лікарню, в якій це роблять, телефонуйте до Національної служби здоров’я (НСЗУ) за номером 16-77.

За матеріалами fakty.ua

Нагадаємо, ми писали чому болить в області серця – про кардіалгію розповідав терапевт.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні