Статті

Йога не означає зв’язуватися вузлом: чому людям похилого віку настійно рекомендують ці заняття

Але насправді, як запевняє досвідчений тренер з йоги Едуард Голяк, йога є вдалим інструментом для покращення і підтримання форми для людей будь-якого віку.

З чого все починалося?

Едуард Голяк зі Львова займається йогою понад чверть століття. Тепер він досвідчений тренер, а починав знайомство з йогою самотужки, через книжки.

  • Багато років тому, у середині 90-х, на наших прилавках з’явилися книжки з йоги. З такої книжки я і почав своє знайомство. Відео тоді не існувало. Пізніше я поїхав у Донецьк, там знайшов інструктора, який мені відповідав по духу, вчився в нього. За рік повернувся додому на самостійну практику, – згадує Едуард.

Не людина для йоги, а йога для людини

За фахом він інженер електронної техніки, працював у науково-дослідній лабораторії. Каже, що цікавість до того, як все влаштовано, привела його до питання, як влаштоване тіло людини і як воно функціонує. Відповіді давала йога. Згодом прийшов до філософії йоги, до закономірностей, які вона пояснює.

  • Коли розумієш, чим є йога, то дещо змінюються пріоритети і цінності. Для прикладу, часто ми ставимося до йоги, як до спорту. Хочемо поставити собі певну планку: вище, швидше, краще за інших або за себе. І, як виявилося, це помилковий підхід. Це не ми для йоги маємо бути гнучкими або сильними, а йога для нас. Незалежно від того, в якій кондиції знаходиться наше тіло, ми можемо використати йогу для того, щоб покращити його стан або принаймні сповільнити процес деградації, – каже тренер.

Він додає, що у більшості людей старшого віку є багато упереджень щодо занять йогою. Мовляв, хтось недостатньо гнучкий або має проблеми з тиском, у когось болять суглоби або кістки – в неналежному стані. Люди переконані, що це є неподоланною перепоною для занять. Едуард Голяк впевнений, що інструменти йоги якраз існують для того, щоб покращити стан тіла зокрема.

Дихання: контроль над безконтрольним

Серед практик йоги, які Едуард рекомендує без винятку всім, а особливо людям старшого віку, дихання.

  • Існує дуже глибокий зв’язок між станом тіла, розуму і диханням. Коли ми схвильовані – ми дихаємо швидко, якщо спокійні –повільно. У нас є черевне і грудне дихання. Відповідно до того, як ми почуваємося, маємо різні типи дихання. Відповідно, цей зв’язок ми використовуємо у зворотному напрямі. Примусове повільне дихання дозволяє заспокоїти розум. З одного боку, дихання – це один із автоматичних процесів, які відбуваються в нашому тілі, не контрольований нами, як серцебиття або перистальтика шлунку. Але дихання на якийсь короткий проміжок часу ми можемо взяти під контроль. І це його унікальна властивість. Отже, використовуючи дихальні практики, можна впливати на стан тіла і на стан психіки. І навіть якщо ми не цікавимося надто глибокими езотеричними аспектами йоги, на побутовому рівні, опанувавши практику повільного глибокого дихання, ми можемо навчитися заспокоювати розум, – пояснює тренер.

Рух для м’язів і мозку

М’язи, які не працюють, деградують, атрофуються. Тож певні фізичні вправи також доступні для людей старшого віку і з певними захворюваннями. Але у йозі є аспект, який істотно відрізняє її від традиційних видів спорту. Йдеться про статичні вправи. Едуард пояснює, в чому їх особливість.

  • Є м’язи, які підпорядковуються нашому вольовому рішенню: я вирішив щось зробити і група м’язів привела в рух мою руку – і вона взяла телефон. А є група м’язів, які виконують підсвідомі патерни (повторюваний шаблон, який повторюється навмисно – авт.) Наприклад, коли я стою, сиджу, ходжу, я не думаю, як це робити. Ті, хто вчився керувати автомобілем, пам’ятають, як на початку всі рухи відслідковували, їх складно було робити. А потім це перейшло на рівень цих підсвідомих патернів, і ви можете керувати авто тотально, не включаючи свою увагу в це. Частина рухів у тілі і відбувається на такому автопілоті, а частина підпорядковується вольовому рішенню, – говорить тренер.

Наприклад, якщо людина хоче змінити поставу, вона вольовим рішенням втягує живіт, вирівнює плечі та спину. Проте в такому положенні зможе протриматися приблизно хвилину. Через хімічні реакції, які відбуваються у м’язах, далі ці рухи виконувати несила.

  • Йога має такий унікальний інструмент, як статичне утримання понад хвилину часу, яка дозволяє перевести певні рухи з типу, коли ними керуємо зусиллями волі, до автоматично відтворюваних. А ще нові положення тіла мають на меті створити нові нейронні зв’язки. Тому що для деяких положень мусимо включити м’язи, які зазвичай не використовуємо. Наприклад, якщо правша спробує почистити зуби лівою рукою, він зрозуміє, наскільки ця рука неслухняна. Хоча анатомічно вона така сама, як і права. Але цих напрацьованих нейронних зв’язків немає. Тому різноманітні вправи корисні і для м’язів, і для розуму. Він стає пластичним, гнучким, свіжим, набуває здатності мислити альтернативними шляхами, – розповідає Едуард.

Головою донизу: стрес чи тренування?

У багатьох видах спорту є вправи головою донизу. У йозі практикують і стійку на голові. Але ця вправа прийнятна далеко не для всіх. А от нахили, коли голова опиняється нижче тазу, за словами тренера з йоги, дуже корисна.

  • Такі положення змінюють режим роботи серця, кровотоку. Тому що гравітація працює в інший бік, серцю потрібно трохи інакше штовхати кров. Це хороші тренування для м’язів серця, для кровоносних судин. Це ще й добре для внутрішніх органів. Тому що переважно під дією сили тяжіння всі внутрішні органи «з’їжджають» донизу, починають тиснути на органи малого тазу. А коли ми нахиляємося, то відбувається певний масаж внутрішніх органів, який забезпечує якісний притік крові до органів, – наголошує Едуард.

Чоловік починав займатися йогою у той час, коли це сприймали як дивацтво. Сьогодні ж це культура, яка набула широкого поширення у світі загалом і в Україні зокрема. Чимало людей цікавляться нею і практикують.

Фото: з архіву Едуарда Голяка

Світлана Шевчук

Новое на сайте

  • Новини

І наситить, і освіжить у літню спеку – готуємо на обід суп капрезе з помідорів

Напевно багато хто з вас знає салат із такою назвою. Але ми пропонуємо потішити себе…

06/07/2024 13:07
  • Новини

На одному з напрямків кількість бойових зіткнень збільшилася – зведення 6 липня 2024 року

ЗСУ продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують наступальний…

06/07/2024 11:32
  • Новини

Видається гуманітарна допомога для українців – як подати заявку на продуктовий набір

Благодійна організація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну і надає їм продуктові…

06/07/2024 10:36
  • Новини

Будьте уважні: на українських водіїв може чекати новий штраф до 34 тисяч гривень

В Україні розглядається можливість введення нового штрафу. Розмір нового штрафу планують встановити на рівні 17…

06/07/2024 09:35
  • Новини

Приймаються заявки на виплати від Swiss Solidarity – як отримати 3,6 тисячі на місяць

Благодійний фонд проводить збір даних на отримання фінансової допомоги. Виплати становитимуть 10 800 грн із…

06/07/2024 08:33
  • Новини

Час затягувати пояси: чи світить пенсіонерам індексація пенсій у майбутні три роки (відео)

Український уряд затвердив бюджетну декларацію на 2025-2027 роки. Там, зокрема, йдеться і про плани щодо…

06/07/2024 07:37