Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому зникає голос улітку: як розпізнати ларингіт - поради терапевта

Чому зникає голос улітку: як розпізнати ларингіт – поради терапевта

Этот материал также доступен на русском языке
Хоча застуди частіше турбують нас у холодну пору року, біль у горлі та осиплість голосу є характерними і для літа, коли, рятуючись від спеки, ми п'ємо крижані напої, їмо морозиво і сидимо під кондиціонером.

Як розпізнати симптоми такого поширеного захворювання, як ларингіт, розповів терапевт Дмитро Барабанов.

Частий супутник застуди та бронхіту

Ларингіт – це запалення слизової оболонки гортані. Зазвичай виникає внаслідок вірусної інфекції. Вражаючи голосові зв’язки, запальний процес призводить до сильної осиплості або навіть до тимчасової втрати голосу. За відсутності адекватного лікування ларингіт може перейти з гострої форми у хронічну і спричинити розвиток ускладнень.

Патологія іноді буває самостійною, але частіше виникає на тлі інших захворювань, що вражають верхні дихальні шляхи: ГРВІ, грипу, бронхіту, фарингіту, трахеїту, кору, рідше – дифтерії або кашлюку. Крім того, розвиток ларингіту здатні спровокувати такі фактори, як перегрів або переохолодження організму, зниження імунітету, ротове дихання, механічні пошкодження гортані, стрес, а також куріння та зловживання алкоголем. Проблеми з голосом може викликати алергічна реакція на пил, пилок рослин, тютюновий дим або хімічні речовини.

В окремій групі ризику – люди, чия професія пов’язана з постійним підвищеним навантаженням на голосові зв’язки та м’язи гортані: співаки, артисти, лектори, педагоги.

Як розпізнати ларингіт?

Найбільш характерний симптом гострого ларингіту – стійка зміна голосу (слабкість, осиплість, захриплість) аж до афонії – неможливості говорити через набряк голосових складок. Крім того, хворого турбують печіння, першіння та сухість у горлі, часті напади «гавкаючого» кашлю, який посилюється у лежачому положенні. Нерідко також виникають біль і відчуття «кому в горлі», утруднення дихання та ковтання.

При вираженому інфекційному процесі можуть спостерігатися підвищена температура тіла, загальна слабкість, швидка стомлюваність, головний біль, пітливість, збільшення лімфатичних вузлів під щелепою і на шиї.

Для алергічної форми патології характерним є гострий розвиток (симптоми ларингіту проявляються миттєво) – спазм у гортані, задушливий кашель, що утруднює дихання.

При хронічному ларингіті, на який страждають в основному дорослі пацієнти, ознаки згладжені і виражені неяскраво, а в період ремісії взагалі можуть бути відсутніми. Основний симптом хронічної форми захворювання – періодичні проблеми з голосом.

Яке лікування призначать?

Діагноз ставиться з урахуванням симптоматичної картини. Також можуть бути призначені загальний аналіз крові (для виявлення запального процесу в організмі), мазок із горла (для визначення виду збудника), ларингоскопія – візуальне дослідження гортані за допомогою спеціального дзеркала або ендоскопа.

Лікування гострого ларингіту спрямоване на усунення причин і подразників, які спричинили захворювання. Пацієнту призначається простий, але ефективний комплекс заходів:

  •  голосовий спокій протягом щонайменше 3-5 днів (при цьому забороняється розмовляти навіть пошепки);- спеціальна дієта з виключенням пряних та гострих страв, газованих напоїв, занадто холодної або гарячої їжі;- відмова від куріння та вживання алкоголю;
  •  рясне тепле пиття;
  •  дихання через ніс;
  •  зігріваючий компрес на шию.

З медикаментів, залежно від симптомів та ступеня запалення, можуть застосовуватися відхаркувальні, протинабрякові, жарознижувальні та антигістамінні засоби, протизапальні препарати комплексної та місцевої дії, зволожуючі інгаляції, полоскання горла розчинами антисептиків. Зрідка у разі виявлення збудника бактеріальної природи призначаються антибіотики. Також при ларингіті рекомендуються фізіотерапевтичні процедури: електрофорез, УВЧ, лазеротерапія.

Лікування гострого ларингіту зазвичай займає 7-10 днів і не викликає ускладнень.

При хронічній формі захворювання іноді потрібним є хірургічне втручання для відновлення голосових зв’язок.

Як попередити недугу?

Для зниження ризику розвитку ларингіту:

  •  не пускайте на самоплив інфекції верхніх дихальних шляхів, обов’язково лікуйте ГРВІ, грип, бронхіт та інші захворювання;
  •  уникайте переохолодження і не пийте занадто холодні напої;
  •  не перенапружуйте голос, особливо під час застуди;
  •  намагайтеся менше нервувати;
  • ведіть здоровий спосіб життя: відмовтеся від шкідливих звичок, правильно харчуйтеся, будьте фізично активними;
  •  якщо вам доводиться перебувати в запиленому приміщенні або на шкідливому виробництві, обов’язково використовуйте маски або респіратори.

Ірина КАДЧЕНКО

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні