Статті

Чи правильно обчислено пенсію: чому дають маленькі доплати

«Мені 69 років, маю 25 років підтвердженого стажу, зокрема на шкідливому виробництві. Наразі всі газети пишуть про те, що повний стаж для жінки – це 30 років. Але я вийшла на пенсію у 2009 році, і тоді повним стажем для жінок вважалося 20 років. Читала, що для тих, хто пішов на пенсію до реформи, вимоги до стажу залишаються колишніми і достатньо 20 років. Чому ж тоді мені не платять 3120 гривень і кажуть, що я не маю повного стажу? Таких, як я, багато, невже для нас не діють закони?

Для обчислення пенсії я надала довідку про зарплату за 1980-1984 роки. У середньому її обсяг становив 155 карбованців. А тоді у багатьох оклади були по 70 карбованців. Чому ж тоді маю таку маленьку пенсію? У багатьох немає і 20 років стажу, а пенсію всім по 200 гривень додають однаково».

Єлизавета Коротченко, Одеська обл.

Стаж є, а пенсія маленька

Щодо першого питання ми отримували досить багато листів і неодноразово на них відповідали. Спробуємо пояснити ще раз.

Поняття мінімального розміру пенсії за віком прописане у статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Там зазначається, що за наявності у чоловіків 35-ти, а у жінок 30 років стажу мінімальна пенсія за віком встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму. Але для тих, хто пішов на пенсію до жовтня 2011 року, зберігаються старі норми і для встановлення такої пенсії достатньо мати 25 і 20 років стажу для чоловіків та жінок відповідно. Це прописали у Заключних положеннях зазначеного закону після того, як відбулася пенсійна реформа. Таким чином, ви, як і раніше, маєте повне право на пенсію у розмірі, не нижчому за 2361 гривню. Саме таким цього року є прожитковий мінімум для пенсіонерів. Тобто норми закону, який ухвалювався і згодом багато разів змінювався депутатами, стосовно вас не порушуються.

Інше питання, що останніми роками Кабінет Міністрів запроваджує додаткові надбавки для тих, кому більше років і хто має більше стажу. Не всі вважають таку градацію справедливою, але в конкретному випадку міністри ухвалюють рішення, які не суперечать вказаному закону і взагалі з ним ніяк не пов’язані.

Мінімальні виплати підняли, але не для всіх

Наприклад, згідно з постановою Кабміну №185 від 23 лютого 2024 року, жінкам віком від 65 років, які не працюють і мають не менше 30 років стажу, пенсія встановлюється у розмірі, не нижчому за 3370 гривень. До березневої індексації це було 3120 гривень, про які ви пишете. Цікаво, що для жінок віком від 80 років постанова прописує таку саму суму (3370 гривень), але за наявності лише 20 років стажу.

Якщо дія закону на вас, як і раніше, поширюється (що гарантує суму, не меншу за 2361 гривню), то зазначена постанова Кабміну, на жаль, ні. Хоча ми бачимо, що в уряді намагалися врахувати інтереси тих, хто пішов на пенсію давно і за старими правилами має лише 20 років стажу. Але ця норма торкнулася людей старшого віку.

Зазначимо, що так чи інакше зазначеною постановою уряд підняв мінімальні виплати для більшості пенсіонерів. Якщо, наприклад, у вас пенсія до індексації була 2520 гривень, то тепер може становити 2725 гривень. А це вище за ту мінімальну пенсію, яку гарантує згаданий закон.

Якщо зарплата була нижчою за середню

Ви вказали у своєму листі, скільки отримували за кожен рік, і вивели свою середню зарплату за всі п’ять років, що становило 155 карбованців. Зазначимо, що зарплата для обчислення пенсії рахується щомісячно. Тобто індивідуальний коефіцієнт зарплати вираховується за кожен місяць, що бере участь у розрахунку. Але навіть так ми можемо зробити деякі висновки.

У 1980 році ви в середньому отримували 157 карбованців на місяць, а середня зарплата по країні того року була 155 карбованців. Тобто ваша зарплата була на рівні середньої.

1981 року ваша середньомісячна зарплата становила 143 карбованці. А по країні вона вже була майже 158 карбованців. Ваша стала трохи нижчою і за фактом, і відносно середньої.

У 1982 році ви в середньому отримували 155 карбованців, а середня по країні вже була 163 карбованці. Ваша зарплата знову трохи нижча за середню, ніж середня в СРСР того року.

1983 року вам платили щомісяця близько 144 карбованців. А середня по країні тоді становила майже 166 карбованців. Негативна різниця склала вже майже 15%.

1984 року середня зарплата у вас склала 178 карбованців. А середня зарплата по країні – майже 170 карбованців.

Тут ми трохи округляли суми, і такий розрахунок є також не зовсім вірним. Але він точніший і наочніший. Розрахунок свідчить, що розмір вашої зарплати в ці роки був трохи меншим за середній. Отже, підсумковий коефіцієнт зарплати менший за одиницю. Це зазвичай не дуже добре позначається на сучасних пенсіях.

Зростання пенсії залежить від багатьох факторів

І повернемося до питання щодо підвищення пенсій. Наприклад, у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму у частини пенсіонерів зросла мінімальна пенсія з 2093 до 2361 гривні. Усім таким пенсіонерам однаково додали цього року 268 гривень. Якщо ми говоримо про мінімальні виплати для другої частини пенсіонерів, то вони зросли, наприклад, з 2520 до 2725 – у цьому випадку всім додали по 205 гривень. Другій частині пенсіонерів, як показано вище, мінімальну виплату збільшили з 3120 до 3370 гривень, тобто на 250 гривень. Тут ми справді бачимо, що у багатьох пенсія цього року зросла приблизно однаково. Але треба пам’ятати, що загалом індексація пенсій призвела до їх збільшення на суми від 100 до 1500 гривень, залежно від багатьох факторів. Тому твердження, що всім додають однаково по 200 гривень, вважаємо не зовсім вірним.

Новое на сайте

  • Новини

Які зачіски принцеси Діани зараз на піку популярності: вони надають шарму та елегантності

Принцеса Діана стала іконою стилю, яку наслідували і знатні леді, і прості британки. Сьогодні образ…

02/07/2024 07:31
  • Різне

Свята та народні прикмети 2 липня — чому цього дня категорично не можна ображати бджіл

2 липня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки та Всесвітній день…

02/07/2024 06:42
  • Новини

Незвичайний пиріг на олії та окропі: хрустке тісто і багато соковитої начинки

Спекти пиріг можна не тільки на сметані, кефірі чи вершковому маслі. Є безліч бюджетних рецептів…

02/07/2024 05:27
  • Статті

Ідеї ​​для прикраси вечірки повітряними кулями

Щоб вечірка була атмосферною та запам'яталася всім гостям, потрібно ретельно продумати її декор. Пропонуємо вам…

01/07/2024 23:43
  • Новини

Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 2 липня: кому не варто розпочинати нові справи в цей день

2 липня Місяць зі знаку Тільця переходить у знак Близнюки. Символ дня — черепаха. Це…

01/07/2024 23:29
  • Новини

Чому огірки ростуть у вигляді гачка – цих помилок припускаються багато овочівників

Огірки неправильної форми за смаком нічим не відрізняються від рівних зеленців, але для консервації такі…

01/07/2024 22:54