Субота, 29 Червня, 2024
ГоловнаСпоживачЧому ціни на ліки «звірячі» і скільки грошей іде на аптеку

Чому ціни на ліки «звірячі» і скільки грошей іде на аптеку

Этот материал также доступен на русском языке
Впевнений, шановні читачі, що ви хоч раз чули цю мудру думку Жванецького: якщо вам за шістдесят, ви прокинулися вранці і у вас нічого не болить - значить, ви вже померли.

Тоді, давним-давно, ми просто сміялися з цього жарту, а розуміння його реалій прийшло тільки зараз.

З точки зору практика

Почав я за тему «звірячих» цін на ліки зовсім не за дорученням редактора, а за велінням серця. А ще печінки, сечового міхура та кишечника. За цікавим збігом обставин, їм усім по 70 років, і вони втомилися мене обслуговувати. Серце колись аж з грудей вискакувало, коли я бачив міні-спідницю або глибоке декольте, а зараз йому кортить без жодного приводу. Печінка ще у студентські роки постраждала від хвороби Боткіна. А потім я багато років з розумінням ставився до висловів того ж таки Жванецького: «Алкоголь у малих дозах нешкідливий в будь-яких кількостях». Коротше кажучи, печінка потребує обслуговування.

Загалом у цій темі я не теоретик, а практик. І грошей іде на аптеку, як кажуть в Одесі, «шоб я не мучився». От і вирішив покопати цю тему, щоб разом із вами, шановні читачі, хоча б щось зрозуміти.

Як «бідніють» фармкомпанії

Неабияк допомогли мені в цій публікації на сайті «Коментарі.ЮА». Так от, 2021-го року обсяг продажу в роздрібній аптечній торгівлі ліків становив 110,7 мільярда гривень. 2022-го року наш ринок ліків втратив до 6% – аптеки наторгували 104 мільярди гривень, або майже на 7 мільярдів менше, ніж 2021-го. Але якщо зважити на те, що, за даними ООН, Україну з 24 лютого залишили 6 мільйонів громадян, тобто приблизно 15% населення, то падіння доходів аптекарів на 6% — це «дрібниці життя». Пояснюється все зростанням цін на ліки: 2021-го року середня ціна однієї упаковки ліків становила 104 гривні, а 2022-го це були вже 123 гривні. Тобто прибутки власників фармацевтичного ринку непогано зросли.

І ще такий нюанс: через війну з 3,1 мільярда до 1,9 мільярда доларів скоротився імпорт ліків в Україну. Отже, ми стали частіше купувати вітчизняні аналоги тих препаратів, які перестали потрапляти до країни. При цьому 63% ліків, що продаються в Україні, – вітчизняного виробництва. Тобто наші з вами пенсії здебільшого перетікають на рахунки українських фармфірм. Як вони, бідолахи, зводять кінці з кінцями? Зазирнімо в кишеню деяких з них (маємо на це право!), але назв вказувати не будемо.

Схеми збільшення доходів

Отже, почнемо з компанії «Ю». Вона складається з двох половинок: перша виготовляє ліки, друга ними торгує. Обидві далеко не в мінусах: перша за підсумками 2023 року виручила 4,8 мільярда гривень, що більше, ніж у довоєнному 2021-му (4,56 мільярда гривень). Друга виручила 4,2 мільярда і 4 мільярди гривень у 2023-му і 2021 роках відповідно. Багато грошей? Але грошей багато не буває.

«ЧУТКИ У ВУХА»: компанія «Ю» (за версією слідства, порушено кримінальну справу) зареєструвала за кордоном фірму-прокладку, яка купує в Індії дешево препарати і перепродає їх «Ю» втричі дорожче. Ось ми й переплачуємо.

А ось фармпідприємство «К». Навколо нього немає скандалів, його прибутки зростають. Так, з трьох мільярдів гривень 2021-го року тут наростили дохід до 4,3 мільярда гривень 2023-го. До 90% продукції – це вітаміни: вони, мабуть, стали у нас користуватися підвищеним попитом.

Наступне – фармпідприємство «Б». Там виробляють препарати крові. На жаль, рашисти принесли нам війну, кров рікою ллється. Тож у 2023-му році компанія виручила 2,22 мільярда гривень, що майже вдвічі більше, ніж у 2022-му (1,18 мільярда) і у 1,5 раза більше, ніж у довоєнному 2021-му (1,55 мільярда). Гаразд, не будемо в цю кишеню заглядати. Хоча за 2022-2023 роки «Б» поставило державі ліків на 734 мільйони гривень, з них на 500 мільйонів – торік.

«ЧУТКИ УВУХА»: компанія для держави продає препарати за швидкозростаючими цінами, які за рік піднімаються в 1,5 раза.

Протиборство організму і заробітку

Ліки, втім, як і харчові продукти, – це одні з найголовніших потреб людини. Дорожчають електрика, вода, пальне, отже, дорожчають продукти, дорожчає лікування. Зрозуміти це можна, але погано, якщо це подорожчання виходить за межі розумного. Існує такий жарт, що лікування – це протиборство організму і заробітку. Бажаю нашим організмам перемоги у цьому протиборстві, шановні читачі.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні