Статті

Хтось у різні часи намагався переписати Біблію і що з цього вийшло

Однак в історії неодноразово робилися спроби переінакшити священне писання, змінити або вилучити з нього те, що не відповідало уявленням диктаторів або атеїстів.

Біблія розбрату

Середньовічний філософ та гуманіст Еразм Роттердамський увійшов в історію як автор виправленого тексту Нового Завіту, що з’явився у 1517 році. Щоправда, повністю переписати цю частину Біблії Роттердамський не наважився. Він лише відредагував грецький текст і вказав на слабкі місця розповіді. У Старий завіт філософ вніс понад 600 правок, чим створив собі репутацію одного із провідних вчених-гуманістів.

Але католицька церква вважала це образою, і через те, що вчений наважився критикувати її, включила виправлений Старий Завіт до «Індексу заборонених книг». Крім того, Роттердамського люто критикували проповідники та єпископи, а Біблію з його правками навіть використовували з непристойною метою. А ось протестанти, які не ладнали з католиками, вважають цю роботу унікальною основою для англіканської церкви.

Біблія для суфражисток

Найоригінальнішою версією переписаної Біблії стала «Жіноча Біблія», яка перетворилася на справжній бестселер. Вона була видана в 1895 році якоюсь Елізабет Стентон, яка боролася за рівноправність жінок у всіх сферах життя. Вона вважала, що жінка не може підкорятися чоловікові, і організувала комітет феміністок. Ці «експерти» без жодних сумнівів виправили біблійні трактування, нібито спрямовані проти жінок. Коли ж церква засудила книгу, як «роботу сатани», Стентон була обурена і скривджена до глибини душі, адже нею рухали найсвітліші спонукання.

Біблія арійців

«Виправити» Біблію свого часу вирішив і Адольф Гітлер. Гітлер зібрав групу теологів, перед якими поставив завдання переписати Новий Завіт і довести, що Ісус не був євреєм. Було навіть створено відповідний інститут, який випустив переказ Нового Завіту в стилі нації. Книга стверджувала, що євреї завдяки апостолу Павлу спотворили вчення Христа, а насправді Ісус був арійцем. Із заповідей нової Біблії зникли «Не убий» та «Не вкради», а перша заповідь вимагала поважати свого фюрера і бога. 1940 року в Німеччині було видано 100 тисяч примірників священного писання «від фюрера». Однак довго цей «шедевр» не прожив – весь тираж невдовзі знищили віруючі.

Метки: библия історія

Новое на сайте

  • Статті

Готуємо смачно: полуничне желе без желатину з’їсте насамперед – до зими може не достояти

Желе з полуниці – ніжна та смачна насолода, яка нагадує полуничне варення, але виходить ароматнішою…

26/06/2024 17:28
  • Статті

Пенсійний фонд повинен знати ваш банківський рахунок

Деколи дрібниці вирішують все. Особливо це важливо, якщо ви вирішуєте ділові питання

26/06/2024 16:41
  • Статті

Смачні та корисні страви з риби: сподобаються навіть гурманам

Як приготувати рибу, щоб страва вийшла незвичайною і дуже смачною? Ми підібрали три рецепти, які…

26/06/2024 16:29
  • Статті

Які документи необхідні для оформлення інвалідності

Інвалідність - поширене явище, з яким стикаються багато людей на своєму життєвому шляху.

26/06/2024 15:50
  • Дача

Час посадки ще не закінчився: що можна посадити на городі в липні

В середині літа все ще можна садити деякі культури на городі та отримати врожай. Розповідаємо,…

26/06/2024 15:00
  • Домашня енциклопедія

Повітряні сирники з кабачками і зеленню — дуже смачний літній рецепт

Сезон кабачків — саме час насолоджуватися стравами з цього зеленого овоча. Сьогодні готуємо з нього…

26/06/2024 14:00