Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо Церква святкує у день Вознесіння Господнього

Що Церква святкує у день Вознесіння Господнього

Этот материал также доступен на русском языке
Цього дня Православна Церква згадує євангельські події, пов'язані з останнім днем перебування Христа на землі після Його Світлого Воскресіння.

Наближалося свято єврейської П’ятидесятниці, і учні Христові повернулися з Галілеї до Єрусалиму. Сорокового дня після воскресіння Ісуса Христа вони зібралися в одному будинку. Ісус Христос явився їм і розмовляв з ними, кажучи: «Так написано і так належало постраждати Христові й воскреснути з мертвих третього дня. І проповідуване буде в ім’я Його покаяння і прощення гріхів у всіх народів, починаючи від Єрусалиму. І ви є свідки цього. Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє усякому творінню. Хто увірує і охреститься, той буде спасенний. А хто не буде вірувати, засуджений буде.

Тих, хто увірував, будуть супроводжувати ось такі знамення: ім’ям Моїм виганятимуть бісів, говоритимуть новими мовами, братимуть змій, і коли щось смертельне вип’ють, не зашкодить їм, покладуть руки на хворих і вони одужають».

Потім Спаситель сказав учням, що скоро пошле на них Святого Духа; а до того часу наказав їм не виходити з Єрусалиму. Він сказав: «Я пошлю на вас обітницю Отця Мого; Ви ж залишайтеся в місті Єрусалимі, доки не вдягнетеся силою згори; бо Іоанн хрестив водою, а через кілька днів ви будете хрещені Духом Святим».

Розмовляючи з учнями, Спаситель вивів їх з міста у бік Віфанії, на гору Єлеонську. Учні, втішені словами Спасителя, обступили Його і стали запитувати: «чи не в цей час, Господи, відновлюєш Ти царство Ізраїлю?»

Спаситель же сказав їм: «не ваше діло знати часи або терміни, які Отець поклав у Своїй владі. Але ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий, і проповідуватимете про Мене в Єрусалимі, і в усій Юдеї та Самарії, і навіть до краю землі».

Сказавши це, Ісус Христос, піднявши руки Свої, благословив Своїх учнів; І коли він благословляв, став віддалятися від них і підноситися на небо, і незабаром хмара взяла Його з-поміж них.

Учні вклонилися Господу, що піднісся, і довго продовжували стояти і дивитися на небо услід за Ним. Тоді з’явилися перед ними два ангели в білому одязі і сказали: «муж галілейські! Що ви стоїте і дивитесь на небо? Цей Ісус, що піднісся від вас на небо, знову прийде (на землю) таким же чином (тобто в тілі людському), як ви бачили Його таким, що сходить на небо».

Після цього учні Ісуса Христа повернулися до Єрусалиму з великою радістю і залишалися там усі разом, очікуючи на сходження Святого Духа. Всі вони одностайно перебували в молитві, будучи завжди в Божому храмі, прославляючи і дякуючи Богові.

Піднявшись на небо, Ісус Христос, за власною Його обіцянкою, невидимо завжди знаходиться на землі серед віруючих у Нього і знову прийде на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих, які тоді воскреснуть. Після цього настане життя майбутнього століття, тобто інше, вічне життя, яке для істинно віруючих і благочестивих людей буде цілком блаженним, а для невіруючих і грішників дуже болісним.

ДО ВІДОМА. Вознесіння Господнє на 40-й день від першого дня Великодня, у 2024 році це 13 червня.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні