П’ятниця, 5 Липня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБорг за комуналку: що робити, щоб на вас не подали позов до...

Борг за комуналку: що робити, щоб на вас не подали позов до суду

Этот материал также доступен на русском языке
У вас великий борг за комунальні послуги і підприємство попереджає, що може подати на вас позов? Як діяти в такій складній ситуації?

Чи можна уникнути суду?

Ви повинні знати, що якщо є заборгованість і вона велика, важливо звернутися з письмовою заявою про укладення договору реструктуризації з метою погашення заборгованості між підприємством і вами.

Як правило, якщо споживач добропорядно ставиться до власних боргів і хоче їх сплатити, підприємство надає розстрочку у погашенні заборгованості за комунальні послуги.

Навіть якщо у вас складна фінансова ситуація, наприклад, маленька пенсія, надайте довідку про доходи, довідку про склад родини і все одно укладайте договір реструктуризації. Таким чином, ви зможете щомісячно сплачувати невелику суму, щоб погасити борг.

 Що значить оплачувати борг частинами?

З метою погашення заборгованості і на підставі Закону № 554-IV* встановлено порядок реструктуризації. Окрім оплати реструктуризації, ви повинні також своєчасно сплачувати поточні щомісячні платежі згідно з чинними на день їх нарахування тарифами.

Якщо не будете сплачувати вчасно за договором реструктуризації, відповідно до статті 625 ЦК України, доведеться сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми.

Крім того, в договорах реструктуризації, як правило, зазначено, що у разі порушення споживачем умов договору щодо своєчасного погашення заборгованості, підприємство в односторонньому порядку має право розірвати даний договір, а також має право на звернення до суду для стягнення заборгованості з покладанням усіх судових витрат на споживача.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: відповідно до статті 2 о Закону № 554-IV, на громадян, які уклали договір реструктуризації, поширюється чинний порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.

Не ігноруйте виклик до суду

Ніколи не уникайте судового процесу. Ви повинні захищати себе, надавати аргументи, квитанції, розрахунки, оскаржувати ухвали, накази, якщо такі будуть. Причому ви можете захищати власні права самостійно, без допомоги адвокатів.

Інколи споживачі, які є відповідачами у справі, вважають, що якщо вони не з’являться до суду, без них справу не розглянуть. Справу можуть розглянути, але ви не скористаєтесь власним правом захисту.

Якщо діти не платять за комуналку

Буває таке, що з літніми людьми проживають діти, онуки, користуються комунальними послугами, але не оплачують їх. В цьому випадку можна звернутися до голови ОСББ (управляючої компанії або ЖЕКу), щоб надав вам довідку про склад родини або підтвердив, що ви не самі проживали в час, коли виникла заборгованість.

*Закон «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» № 554-IV від 20.02.2003 року

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні