Вівторок, 9 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо таке пурини і чому з віком з'являється подагра

Що таке пурини і чому з віком з’являється подагра

Этот материал также доступен на русском языке
Подагра – це захворювання суглобів, що виникає через відкладення кристалів сечової кислоти. Через високий вміст сечової кислоти в крові кристали накопичуються в крові і призводять до запалень і хворобливих нападів.

В основі подагри лежить порушення пуринового обміну.

Питання читачки:

– У мене почав боліти перший палець правої ноги, і лікар запідозрив подагру. Сказав, що хвороба виникла через надлишок пуринів. Що це таке?

Відповідає лікар-ревматолог Капітоліна Мар’ян:

– Пурини – це солі сечової кислоти. З’являються як кінцевий продукт розпаду тваринних білків, які людина отримує з їжею, але організм може виробити трохи пуринів і сам.

Надлишок солей відкладається у суглобах, нирках, м’яких тканинах, тому подагру можна запідозрити за подагричною ниркою і появою маленьких вузликів (тофусів). Вони найчастіше виникають на вушних раковинах, але можуть бути на пальцях рук (зазвичай у жінок), на ліктях, пальцях стоп (у чоловіків).

– Тофуси треба видаляти?

– Раніше про це не йшлося, адже вважалося, що головне – лікувати подагру. Зараз людям, у яких ці утворення помітні (буває, що на ліктях тофуси висять гронами), краще зробити невелику операцію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні