Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДозвілляЧому Ігоря Сікорського називали «Містер вертоліт»? - 10 цікавих фактів про уславленого...

Чому Ігоря Сікорського називали «Містер вертоліт»? – 10 цікавих фактів про уславленого авіаконструктора

Этот материал также доступен на русском языке
6 червня авіаконструктору Ігорю Сікорському виповнилося б 135 років. Він створив перший у світі багатомоторний літак, знамениті «літаючі кліпери» і кілька моделей гелікоптерів, за що у світі його прозвали «Містер вертоліт».

Ігор Сікорський писав: «Мій рід походить із села на Київщині, де мій дід та прадід були священиками суто українського походження».

  1.  Ігор Сікорський народився у Києві, в родині відомого психіатра, професора кафедри душевних та нервових хвороб Київського університету Івана Сікорського. Перед тим, як стати лікарем, батько закінчив Київську семінарію. Медичну освіту мала і мати Сікорського, проте своє життя вона присвятила вихованню дітей, яких у сім’ї було п’ятеро.
  2.  Мріяти про створення літального апарату Ігор Іванович став у дитинстві – після знайомства з роботами Леонардо да Вінчі та романом «Робур-Завойовник» Жюля Верна, де йшлося про крилату машину. Першу діючу модель літака він винайшов у 11 років.
  3.  Під час навчання Сікорському погано давалася математика. Після закінчення школи він поїхав до Парижа, у знамениту технічну школу Дювіньо де Лано. Так і не закінчивши її, він перебрався до Німеччини знайомитися з новинками авіабудування, а потім вступив до авіашколи капітана Фербера.
  4. Перші польоти Сікорського розпочалися у Києві. Ще 1911 року він підняв літак на висоту 100 метрів і протримався десять хвилин. Трохи пізніше він здійснив переліт від Сирця до Святошиного через Пущу Водицю. Цей політ тривав 36 хвилин.
  5. Зі своєю першою дружиною Ольгою Синькевич Сікорський познайомився, коли йому було 25 років, а його обраниці 15. До того ж вона була йому двоюрідною племінницею, тому дозвіл на шлюб довелося просити у вищої церковної влади. Проте революційні погляди дружини були далекі від Сікорського, і вона незабаром пішла, залишивши чоловікові маленьку дочку Тетяну.
  6.  Після революції, на початку 1918 року, один із колишніх колег, який працював на більшовиків, попередив Сікорського, що бачив наказ про його розстріл, оскільки він становить для нової влади небезпеку як дуже популярна в країні людина. І Сікорському довелося манівцями тікати за кордон.
  7. Перше конструкторське бюро, відкрите Сікорським в Америці, розташовувалося в колишньому курнику. Весь штат фірми складався із шести осіб, а деталі для літаків, бувало, збирали на звалищі. При цьому, як визнають американці, знаменита авіакомпанія Пан Амерікен почалася саме з літаків Сікорського.
  8.  Український авіаконструктор завжди сам випробовував свої літаки та вертольоти. За штурвал він завжди сідав у білій сорочці, краватці та капелюсі-федорі. Після того, як він вижив після кількох аварій, Сікорський став вважати капелюх своїм талісманом. Досі молоді льотчики приходять до музею конструктора попросити про вдалий політ, а студенти київського політеху йдуть до пам’ятника Сікорському перед іспитами.
  9.  Ігор Сікорський був онуком священика і релігійною людиною. На його американській фірмі діяла невелика православна церква, а сам авіаконструктор навіть написав кілька праць з богослов’я.
  10.  Ігор Сікорський помер у Лонг-Айленді у віці 83 років. В Америці його ім’я внесено до Національної зали слави поряд з іменами Едісона, Фермі та Пастера.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні