Статті

Щоб зуби були здоровими у будь-якому віці – поради стоматолога

Свої рекомендації спеціально для читачів «На пенсії» дає стоматолог В’ячеслав Кондратюк.

– В’ячеславе Володимировичу, якими є основні правила догляду за ротовою порожниною людей старшого віку?

Основний догляд однаковий для будь-якого віку. За здоров’ям зубів потрібно слідкувати з появою першого зубчика. Тому людям старшого віку, як і всім, потрібно двічі на день чистити зуби зубною щіткою, використовуючи зубну пасту. Рухи щітки мають бути направлені від ясен до ріжучого краю зуба або його жувальної поверхні. При виборі щітки звертайте увагу на її жорсткість. З віком, коли ясна стають більш чутливими, комфортніше користуватися м’якими щітками.

– Коли краще чистити зуби вранці: відразу після пробудження чи після сніданку?

Якщо ви снідаєте вдома, я б радив чистити зуби після сніданку. Адже, коли поїсте, залишки їжі знову почнуть свою «погану» роботу. Але якщо вам некомфортно снідати, коли зуби не почищені, або ви не снідаєте вдома, а робите це в дорозі або на роботі, то, звісно, чистіть після пробудження.

– Тобто цього мінімуму – зубна щітка і зубна паста – достатньо для догляду за ротовою порожниною людям старшого віку?

Я завжди рекомендую обов’язково ще використовувати зубну нитку, йоржики та ополіскувач. На мою думку, було б непогано, щоб кожен носив зубну нитку з собою і використовував за потреби і можливості. Вона значно покращує гігієну ротової порожнини. Йоржики також дуже корисні, особливо для людей, які мають вставні конструкції: коронки, мости, протези. Наприклад, коли є міст, у якому коронки накривають зуби, а між ними один або кілька штучних зубів. От під ними накопичуються залишки їжі, які не вдасться вичистити зубною щіткою. А зубний йоржик впорається. Ну і ополіскувач для ротової порожнини. Він не тільки освіжить дихання, але й знищить певні бактерії, знизить запальні процеси.

– Які специфічні проблеми з догляду за ротовою порожниною можуть виникати в людей старшого віку?

У більшості людей старшого віку є вставні конструкції або знімні протези. Тому важливо приділяти увагу не тільки своїм зубам, а й цим конструкціям. Виходить, що з віком догляд стає навіть складніший і має проводитися більш ретельно. Про чищення щіткою і зубним йоржиком ми говорили, тому зупинюся на чищені знімних протезів. Їх обов’язково потрібно чистити кожного разу, коли чистите зуби. Зазвичай це можна робити тією ж зубною щіткою та пастою. Але час від часу потрібне більш ефективне очищення. Адже пластмаса, з якої виготовлений протез, у своїх мікропорах накопичує залишки їжі і навіть бактерії. Тому варто користуватися спеціальними очищувальними засобами. У продажу є, наприклад, спеціальні шипучі таблетки. Кладемо у склянку з водою таблетку і протез, а потім спостерігаємо, як спеціальні хімічні речовини витравлюють усе зайве і шкідливе. Крім того, пам’ятайте, що протези мають середній термін служби 3 роки. Після цього часу, навіть якщо вас нічого не турбує, обов’язково зверніться до стоматолога-ортопеда. Адже багато процесів у таких випадках можуть протікати безболісно. А лікар на прийомі визначить, потрібна корекція протеза чи повна заміна.

– Часто з віком люди починають страждати на чутливість ясен, а дехто і на рухливість зубів. З чим це пов’язано, і як себе вберегти?

Так, пародонтоз і пародонтит – складні захворювання. Вони уражають ясна. Людина може відчувати свербіж і біль, а з часом помітити, що ясна відстають від зуба. На жаль, вилікувати повністю це вкрай важко. Але зупинити процес і не допустити прогресування хвороби можна. Тому й варто регулярно* відвідувати лікаря. Причин захворювань ясен є чимало. Це і їх кровопостачання, яке напряму пов’язане зі станом судин всього організму. Це і зубний камінь, який з часом опускається і відтісняє зуб від ясен. Це і запальні процеси в ротовій порожнині, на слизовій, які переходять на ясна. Профілактувати такі захворювання можна, у першу чергу, якісною гігієною вдома та своєчасним зняттям зубного каменю лікарем.

Для стимуляції кровообігу ясен лікарі радять вживати тверду їжу. Чи є актуальним це правило для старшого покоління?

Я б радив бути більш поблажливими до своїх зубів і ясен. Берегти їх. Адже з віком і емаль уже не така щільна. Тому, наприклад, газовані напої її будуть ще більше шкодити. І ясна, здорові на перший погляд, уже не зовсім такі. Тому те, що раніше можна було відкусити, у старшому віці краще відрізати. А від горіхів або сухариків краще відмовитися, якщо є відчуття, що вони травмують.

Світлана Шевчук

*Навіть якщо нічого не турбує, обов’язково потрібно проходити огляд у стоматолога раз на півроку.

Новое на сайте

  • Комуналка

Українцям підвищать тарифи на газ та електроенергію: коли доведеться платити більше

Україна підписала меморандум із МВФ, згідно з яким зобов'язана підвищити тарифи на комунальні послуги.

01/07/2024 11:15
  • Суспільство

Оголошено видачу продукових наборів: де можна отримати гуманітарну допомогу

Волонтерський центр видає продуктову допомогу та оновив критерії для її отримання.

01/07/2024 10:13
  • Новини

Чи потрібно носити сонцезахисні окуляри – і від чого вони насправді захищають наші очі

Сонцезахисні окуляри – це не лише модно та стильно. Окуляри захищають очі від шкідливого впливу…

01/07/2024 09:29
  • Пенсійна справа

Деяким пенсіонерам можуть “зрізати” пенсії на 20%: кого позбавлять виплат

Пенсійний фонд має право зменшити пенсійні виплати на 20%. У яких випадках це відбувається.

01/07/2024 08:49
  • Новини

Як правильно користуватися гелем для прання – запам’ятайте ці правила, інакше зіпсуєте свою машину

Рідкі засоби для прання чинять більш делікатну дію на одяг. Тому при правильному їх використанні…

01/07/2024 07:31
  • Різне

Свята та народні прикмети 1 липня — чому цього дня не можна займатися важкою фізичною працею

1 липня в Україні відзначають День архітектури України, День державного реєстратора, День слідчого, Міжнародний день…

01/07/2024 06:32