Як надати собі або тим, хто поруч, допомогу? Що не можна робити в жодному разі?
Укуси оси, бджоли, павука або іншої комахи, зазвичай, не залишаються непоміченими. Адже викликають біль, свербіж, набряк. Дискомфорт може самостійно зникнути за кілька днів. Проте є засоби та способи, які зменшать неприємні відчуття.
Найбільша небезпека укусу комах – алергічна реакція. Тому обов’язково слід прийняти антигістамінні (протиалергійні) препарати.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: якщо з’являються проблеми з диханням, набряк губ, обличчя, повік або горла, запаморочення, непритомність, слабкий або прискорений пульс, висип, нудота, блювання або діарея, оперативно викликайте «швидку».
В Україні живуть три види отруйних гадюк. Період їхньої активності припадає на квітень-жовтень. Отрута цих гадюк – небезпечна, але переважно не призводить до летальних випадків. Виняток може становити індивідуальна реакція та хронічні захворювання людини. Особливо небезпечними є укуси для дітей, літніх людей та людей зі схильністю до алергічних реакцій.
Якщо вкусила змія, потрібно забезпечити постраждалому спокій і мінімізувати його рухи. Знерухомлення вкушеної частини тіла дозволить сповільнити поширення отрути, якщо змія отруйна. Постраждалому слід давати багато чистої води і терміново викликати «швидку» або транспортувати до медичного закладу.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: у жодному разі не можна самостійно намагатися висмоктати отруту. Заборонено також накладати на рану джгут.
Світлана Шевчук за матеріалами МОЗ
Депресія та вигорання мають багато спільного, але їхні наслідки для здоров'я можуть відрізнятися кардинально. Чому…
Якщо ви отримали штраф за порушення ПДР, хоча не були за кермом, важливо вчасно призначити…
У деяких випадках заповіт не має сили — частина спадку належить родичам за законом. Хто…
Шукаєте простий і смачний рецепт до чаю? Цей пісочний пиріг із варенням підкорює з першого…
Автоматичне перепризначення субсидій стосується більшості домогосподарств. Але якщо змінився склад сім’ї або майновий стан —…
Грузинська кухня відома своїми насиченими смаками, ароматами спецій та щедрою зеленню. Один із її кулінарних…