Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаРізнеВ'ячеслав Хурсенко першу пісню написав у 14 років – 9 цікавих фактів...

В’ячеслав Хурсенко першу пісню написав у 14 років – 9 цікавих фактів про автора “Соколят”

Этот материал также доступен на русском языке
1 червня виповнилося б 58 років українському композитору, поетові та співаку В'ячеславу Хурсенку. Його пісні "Соколята", "Сповідь", "До рідного дому" люблять і пам'ятають усі, хто їх чув. Ми зібрали кілька маловідомих фактів із життя співака та композитора.

1. В’ячеслав Хурсенко народився у Дніпропетровську (зараз – Дніпро). Після заміжжя матері вдруге сім’я переїжджає до Луцька. Тут Хурсенко закінчив музичне училище за класом віолончелі, а потім медучилище за спеціальністю “фельдшер-акушер” і збирався вступати до медінституту. Але юнака більше приваблювала музика (першу пісню написав у 14 років), і Хурсенко поїхав до Львова вступати до консерваторії. На вокзалі він зустрів однокласника, у якого був гурт “Рандеву”, і почав виступати разом з ним.

2. У дитинстві Хурсенко привів додому ватагу циганських дітей, напував їх чаєм, пригощав солодощами. Коли виріс, ніколи не відмовляв у допомозі. Любив тварин, природу і завжди помічав те, повз чого інші проходили цілком спокійно.

3. В’ячеслав Хурсенко мав незвичайний тембр голосу, і в 1992 році він посів 2-ге місце у другому Всеукраїнському пісенному конкурсі “Червона рута”, здобув третє місце на фестивалі “Золотий шлягер”, у 1998 році отримав Гран-прі на “Пісенному вернісажі”.

4. Починаючи з 2004 року, Хурсенко перестав виступати як виконавець і повністю присвятив себе створенню пісень.

5. Дні народження В’ячеслав Хурсенко вважав за краще відзначати на рибалці з друзями – варили юшку, співали пісні під гітару. Іншим часом він сприймав риболовлю як можливість усамітнитися. І часто, приїжджаючи додому з уловом, він привозив нові пісні.

6. Дружина Хурсенка розповідала, що він був сором’язливим чоловіком. Коли його впізнавали на вулиці, зазвичай казав: “Я не Хурсенко. Просто схожий на нього. Ви переплутали”.

7. Якось Василь Зінкевич розповів Хурсенку про свою непросту долю – йому довелося самому виховувати синів. Під враженням від почутого Хурсенко буквально за ніч написав пісню “Соколята”* і запропонував її Зінкевичу. Однак той відповів, що не зможе її співати – надто тяжко це емоційно. І тоді Хурсенко почав виконувати її сам.

8. Уже в зрілому віці у Хурсенка виявили цукровий діабет, хоча ні в кого в роду такого діагнозу не було. Друзі розповідали, що це, мабуть, було наслідком того, що він все брав близько до серця, був дуже емоційною людиною. Хурсенко не любив несправедливості й не міг пройти повз, якщо поруч когось ображали.

9. З хворобою співак упокоритися не міг і не хотів, намагався жити, як раніше. Займався спортом і їздив на риболовлю, куди вирушив і в день смерті. Ймовірно, Хурсенку стало погано, сталася кома, і він упав у воду, а поряд у цей момент нікого не було. Йому було лише 43 роки.

Підготувала Ірина Сорокіна

Соколята

Крутилось пір’я на вітру.

І я згадав негоду ту,

В яку мене моя любов покинула.

Виймали жала із грудей

Очата двох моїх дітей.

І вся моя любов на них рікою хлинула.

Приспів:

Зростають у гніздечку соколята.

О Боже, ти за все мене прости!

О як я їх не хочу відпускати

У простори юнацької мети!

В роках моїх така велика сила,

Та долю не затримати нічим, —

Сини мої, візьміть мої вітрила

Та й батька не забудьте поміж тим!

Я спав роками у вогні,

Біда сивіла на мені,

І тільки мати у селі в сльозах журилася.

А я синочків обіймав

І сам у себе запитав:

О де ж ти, наша доле, забарилася?

Приспів

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні