Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому виникає така ситуація: податки людина платила, а стаж для пенсії не...

Чому виникає така ситуація: податки людина платила, а стаж для пенсії не зарахували

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які готують документи для виходу на пенсію, а також ті, хто вже отримує пенсію, стикаються із проблемою підрахунку страхового стажу.

«Мені цього року виповнюється 63 роки. Маю 20 років підтвердженого стажу. Для виходу на пенсію у 60 років стажу не вистачило. Мені з невідомих причин не зарахували жодного дня стажу після 2004 року, хоча я займався фермерством і податки до Пенсійного фонду сплачував. Чи можу я тепер розраховувати на пенсію хоча б у 63 роки, скільки для цього потрібно стажу?»

Анатолій Петров, Одеська обл.

Хто може розраховувати на пенсію за віком?

Нагадаємо, що для оформлення пенсії за віком у 2024 році потрібно мати не менше 31 року стажу. Тоді пенсію оформлять вчасно – у 60 років. Щоб піти на пенсію за віком при досягненні 63 років, цього року потрібно мати не менше 21 року стажу. Щороку ця планка зростає. За такого розкладу ви зможете піти на пенсію за віком не раніше 65 років. Для цього потрібно підтвердити наявність хоча б 15 років стажу незалежно від того, в якому році виповниться 65 років.

Що потрібно знати про страховий стаж

Окреме питання – це зарахування фермерського стажу. Очевидно, що ви сплачували податок як підприємець. Але тут потрібно враховувати вид оподаткування і чи подавалися відповідні звіти до Пенсійного фонду.

Починаючи з 2004 року, стаж називається страховим і зараховується насамперед на підставі даних про сплату страхових внесків у сумі не меншій за мінімальний (нині це єдиний соціальний внесок). Наприклад, сьогодні, щоб йшов стаж, до Пенсійного фонду потрібно відраховувати щомісяця щонайменше 1760 гривень – це 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 квітня становить 8 тисяч гривень.

 Читайте також:

Необхідний вік і страховий стаж: які умови будуть для призначення пенсії з 2025 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні