Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаДозвілляЯк на кухні «похімічити» з онуками: влаштувати виверження вулкана та створити кристали

Як на кухні «похімічити» з онуками: влаштувати виверження вулкана та створити кристали

Этот материал также доступен на русском языке
В останню неділю травня у нашій країні відзначають День хіміка. І навіть якщо у вас в сім'ї немає хіміків, ми пропонуємо вам з онуками весело провести час за пізнавальними домашніми дослідами.

Ми розповідали, як легко зробити домашні картопляні чіпси, щоб ваші діти та онуки були щасливими.

Вирощуємо кристали із цукру

Що знадобиться: дві палички, цукор, вода, каструля, банки (склянки), харчовий барвник.

Палички на половину вмочити у воду, опустити в цукор (треба, щоб прилипло якнайбільше цукру) і залишити висихати. У сотейник влити 1 склянку води і всипати 2 склянки цукру. Розчин довести до кипіння, після чого зняти з вогню і повністю остудити. Розлити сироп у три скляні посудини і пофарбувати харчовим барвником за смаком. Після цього вставити палички в цукровий сироп і закріпити їх так, щоб вони не торкалися дна. Ставимо склянки на місце, де їх ніхто не чіпатиме тиждень. Вода почне випаровуватися, а розчинена речовина – твердіти, при цьому її частинки притягуються одна до одної і утворюють кристал химерної форми. Їх цікаво буде розглянути за допомогою збільшувального скла.

Робимо домашній вулкан

Що знадобиться: тепла вода – 1-2 склянки, сода – 2 столові ложки, харчова фарба оранжевого або червоного кольору, рідкий миючий засіб – 1 чайна ложка, оцет – 2-3 столові ложки, картон або щільний папір, скотч, ножиці, пляшка або банка з широкою шийкою.

У посудину засипати соду, фарбу червоного або оранжевого кольору, засіб для миття посуду і долити теплу воду. Розчин має бути насиченим. Зробити з паперу конус і закріпити скотчем. Відрізати верхівку і надіти конус на посудину – він відіграватиме роль вулкана. А тепер через жерло вулкана (отвір у паперовому конусі) обережно налити оцет у пляшку. Для більшої безпеки оцет можна замінити на розведену у воді лимонну кислоту. З «жерла вулкана» поллється «лава» – шипляча щільна червона піна. Для того щоб не залити все навколо, вулкан потрібно встановити на великій таці.

Винаходимо веселку

Що знадобиться: прозора посудина з водою, дзеркальце, ліхтарик, аркуш білого паперу.

У посудину з водою помістити дзеркальце, навпроти посудини вертикально, можна до стіни, закріпити аркуш білого паперу. Увімкнути ліхтарик і направити світло на дзеркало так, щоб відображення променя падало на аркуш. В результаті на папері має з’явитися кольорова веселка. Кожен світловий промінь складається з багатьох кольорів, які наше око не бачить. Вода заломлює світло і розкладає його на окремі кольори, тоді як дзеркало спрямовує розкладений промінь у вигляді веселки на білий аркуш паперу.

Пишемо шпигунський лист

Що знадобиться: склянка, молоко та лимонний сік.

У склянку налити молоко (75-100 мл) і вичавити з половини лимона сік. Занурити в суміш пензлик і написати щось таємне на папері. Коли розчин висохне, напис зникне. Щоб побачити його, потрібно попрасувати аркуш паперу або нагріти феном. Лимонний сік та молоко темніють під впливом високої температури. У давнину так писали таємні послання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні