Понеділок, 1 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУникаємо стресу та позбавляємося хвороб за допомогою нетрадиційної медицини

Уникаємо стресу та позбавляємося хвороб за допомогою нетрадиційної медицини

Этот материал также доступен на русском языке
Стрес, пов’язаний з війною, робить нас дратівливими, призводить до розладів сну, загострення різних хронічних хвороб або появи нових. Аби віднайти рівновагу, стати сильнішими психологічно, ментально, люди обирають різні шляхи. Один з них – заняття йогою та медитація.

Покращує роботу серця та мозку

21 травня у світі відзначають неофіційне свято – Всесвітній день медитації. Медитація – це дуже древня практика заспокоєння та зосередження людини на тиші. Саме тому її часто називають вмінням слухати внутрішній спокій. Цей стан дозволяє людині вирватися з-під тягаря великої кількості справ, інформації, спокійно оцінити те, що відбувається з нею, вибудувати певний порядок свого життя. Сучасні вчені за допомогою новітніх технологій довели позитивний вплив медитації на роботу мозку, серця, емоційний стан людини.

Зараз усе частіше до медитаційних практик звертаються люди старшого віку. Наприклад, в Одесі пенсіонери можуть відвідати безкоштовні курси йоги та медитації (вулиця Ойстраха, 32 – ТЦ Сіті Центр).

– Цей напрям роботи з’явився в нас за побажаннями людей, – розповідає директорка проєкту Кіра Тьо. – Повітряні тривоги, втрата близьких, невизначеність майбутнього – все це дуже важко пережити людям поважного віку, особливо, якщо родичі виїхали за кордон і вони залишилися самі. І заняття їм дійсно допомагають. Йога для дорослих є також у наших центрах в Білгороді-Дністровському (вулиця Файнблата, 16), Харкові (вулиця Шевченка, 146), Черкасах (бульвар Шевченка, 234), Кропивницькому (вулиця Велика Перспективна, 4а).

Слова Кіри про позитивний вплив занять підтвердили ті, хто займається у центрі. 71-річна Тамара Михайлівна раніше займалася скандинавською ходьбою. І шукала шлях, щоб почуватися краще.

– Я розпочала заняття лише у лютому, але вже відчуваю, як перестали терпнути пальці, покращилася постава, – впевнена жінка.

Тетяні Борисівні 75. Вона раніше багато займалася спортом. І тепер теж шукала можливості підтримувати себе фізично і психологічно. Йога, гімнастика ци-гун, медитація такі можливості їй надали. Обидві жінки вважають, що заняття дарують чудовий настрій, виводять зі стану депресії, що теж дуже важливо.

Тренер Андрій вважає за головне навчити своїх підопічних переключати увагу. Зараз дуже багато чого відбувається в головах людей. Думки не залишають їх у спокої ні вдень, ні вночі. Це дуже виснажує. Медитація дозволяє переключити увагу на дихання, розслаблення, на те, що відбувається з тілом. Вона допомагає людині відволіктись та відпочити, навчитися розуміти своє тіло, щоб позбавитись хвороб.

Займатися можна й вдома

Східна філософія, на якій базується практика медитації, вважає людину частиною цілого всесвіту: «ти – у світі, світ – у тобі».

Не треба думати, що займатись медитацією можна лише у групі. Це не так. Розпочати можна навіть вдома.

Ляжте і під розслаблену музику зосередьтеся на внутрішніх відчуттях в тілі або на шумі природи. Ви можете візуалізувати, як перебуваєте десь в тихому місці, біля моря, океану або в лісі. Підійде також спостереження за мешканцями акваріуму – життя декоративних рибок чудово нагадує медитацію. За допомогою таких вправ тіло розслабляється, уповільнюється дихання, зникає паніка, повертається спокій.

Коли вже є певний досвід, медитувати вдається не лише лежачи, а навіть сидячи, стоячи, знаходячись у транспорті (це дуже допомагає під час сварок між пасажирами). Тому не нехтуйте цим чудовим методом, освоюйте його і користуйтеся задля психічного та фізичного здоров’я.

Світлана Комісаренко

На знімках Тетяна Борисівна, Андрій, Тамара Михайлівна (ліворуч – праворуч), фрагменти занять.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні