Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаДозвілляТаїнство передбачень карт Таро: що означають аркани та масті, і про що...

Таїнство передбачень карт Таро: що означають аркани та масті, і про що вони можуть розповісти

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку 25 травня відзначається Всесвітній день таро. Він був заснований 2003 року письменницею Ден Елдер, яка вирішила таким чином розвінчати всі міфи про ці карти. Вигадки про таро, як про якусь містичну систему, доступну лише присвяченим, досі є популярними. Однак насправді таро - це звичайний інструмент, який, на відміну від гральних карт, можна використовувати для самопізнання та вдосконалення людини.

Походження таро залишилося таємницею

Існує безліч легенд про те, коли і як з’явилися карти таро. Найдостовірніша з них свідчить, що ці карти були винайдені в італійській Флоренції приблизно 1420 року. За кілька десятків років з’явилися і малюнки, які послужили прототипом сучасної колоди із 78 карт. Ці малюнки були винайдені сімействами Вісконті та Сфорца, а колода уявляла собою розкішні картинки ручної роботи, виконані для італійської аристократії.

Люди дуже люблять приписувати всьому містичні властивості, не уникнули цього й карти таро. Згодом з’явилися гіпотези про те, що таро винайшли середньовічні алхіміки, їх сприймали як зашифровані індійські священні тексти та навіть закодовані відомості про орден тамплієрів. Є версія, що таро були вигадані іспанськими окультистами-іудеями та мають відношення до кабали.

Перші ворожки були чоловіками

Спочатку карти таро використовували виключно для гри, і ворожити на них стали лише у XVIII столітті. Вперше карти таро для ворожінь став використовувати у 1781 році французький окультист і астролог Антуан Кур де Жебелен. Він вважав, що таро приховує таємниці єгиптян – давню книгу Тота, яку жерці зашифрували у зображення. Саме завдяки йому і з’явилася ідея, що таро мають містичне походження, а їх знання доступне лише посвяченим.

До речі, першим, хто почав заробляти на життя ворожінням, був французький окультист Жан-Батист Альєтт, відомий також як Етейла. Наскільки правдивими були його передбачення, невідомо, натомість колеги-окультисти описували його як “старого перукаря, який ніколи не вивчав ані французької, ані орфографії”. Тож пройдисвіти та шахраї – проблема давня.

Прості таємниці непростих карт

На картах таро зображені сцени з життя та знаки, які позначають масть та номінал. Колоду складають 78 карток, двадцять дві з них – так звані старші аркани та п’ятдесят шість – молодші.

Старші аркани описують найважливіші події в житті, показуючи їхні причини та наслідки, що дає можливість впливати на події, спрямовуючи їх у потрібне русло. Масті молодших арканів описують типові життєві ситуації. Їх пов’язують з типами темпераменту та стихіями.

  • Масть мечів пов’язана з повітрям і символізує все, що має раціональну природу. Це масть інтелекту і нових починань, а люди, яких описують мечі, — сангвініки та типові реалісти. Їх девіз: “Я знаю!”, а головне питання для них: “Чи я вільний?”.

  • Жезли пов’язані зі стихією вогню, означають активність та творчість. Вони символізують холериків, людей, які не бояться відповідальності, це вроджені лідери. Їх девіз: “Я хочу!”, а головне питання: “Чи зможу досягти мети?”.

  • Кубки – це стихія води, символізують сферу почуттів та емоцій. Такі люди – меланхоліки, вони дуже емоційні та бояться самотності. Їх девіз: “Я відчуваю!”, а основне питання: “Чи люблять мене?”.

  • Пентаклі символізують землю та флегматиків, це матеріальні ресурси. Це люди приземлені, практичні, орієнтовані на накопичення. Їх девіз: “Я маю!”, а головне питання: “Чи можу я це отримати?”.

Містичний атрибут чи інструмент самопізнання?

Карти таро призначені не лише для ворожіння. Їх використовують у своїй практиці психологи. Наприклад, людину можуть попросити вибрати картку, і залежно від вибору фахівець працюватиме з почуттями та асоціаціями пацієнта. При цьому лікар не дає порад і, звичайно ж, не передбачає майбутнього. До речі, батько аналітичної психології Карл Юнг вважав, що різні комбінації карток таро відповідають розвитку певних подій в історії людства.

Ірина Сорокіна

Вас також можуть зацікавити новини:

Частина пенсіонерів залишиться без виплат: кому потрібно терміново звернутися до Пенсійного фонду (відео)

Влада хоче зібрати з українців сотні мільярдів: які податки планують підвищити (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні