Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Період від Великодня до Вознесіння – особливий час для віруючих

Як провести ці дні і що можна робити до Вознесіння?

По-перше, до Вознесіння християнинові потрібно намагатися зберегти в собі великодній настрій. Недарма протягом сорока днів у віруючих прийнято вітати одне одного словами «Христос Воскресе! Воістину Воскресе!» У цей період важливо бувати в храмі на богослужіннях, тим більше що кожен недільний день має свій сенс і присвячений певній євангельській події.

По-друге, на весь післявеликодній період поширюються послаблення – це і полегшення посту в середу і п’ятницю, і скасування земних поклонів. Але якщо людина відчуває потребу в уклінній молитві, то суворої заборони тут немає.

Чи можна до Вознесіння бувати на цвинтарі й наводити там порядок?

Церква не обмежує віруючих у виборі часу для відвідування цвинтаря, але не рекомендує робити це у певні дні. Так, наприклад, не прийнято ходити на цвинтар на Страсній та Світлій седмицях, у дні двонадесятих свят, а на Радоницю і після неї можна поправляти могилу на цвинтарі, і, найголовніше, молитися за померлих близьких.

Чи можна читати Псалтир від Великодня до Вознесіння?

Псалтир – старозавітна книга, що складається зі 150 пісень (псалмів), звернених до Бога. Протягом усього року її щодня читають у храмах на всіх богослужіннях, також багато віруючих прочитують одну або кілька кафізмів (частин) вдома. Лише протягом десяти днів – з Великого Четверга по Фомин тиждень (Антипасху) Псалтир не читається.

Чи можна працювати на Вознесіння Господнє?

Працювати на Вознесіння Господнє можна. Це церковне свято завжди припадає на четвер, і далеко не всі віруючі мають нагоду взяти відгул серед тижня.

Уявлення про те, що у церковні свята, у тому числі і на Вознесіння, не можна працювати, ґрунтується на біблійному встановленні, що певні дні тижня і року мають бути присвячені Богу. Але присвятити день Богові зовсім не означає нічого робити. Завжди можна знайти трохи часу на свято або напередодні свята, щоб побувати на службі в храмі, і навіть під час виконання роботи можна знайти кілька хвилин для молитви.

Чого не можна робити на Вознесіння?

На Вознесіння не можна слідувати прикметам, якими обростають як церковні свята, так і усе церковне життя. Не можна діяти, керуючись навіть такими, здавалося б, «нешкідливими» забобонами, як, наприклад, що все, про що на Вознесіння попросиш у Бога, обов’язково здійсниться. Християни вірять словам Христа: «Просіть – і дано вам буде», але не вважають, що просити потрібно в якийсь певний час. Про допомогу та захист просять Господа у щоденних молитвах. До Бога не можна звертатися як до чарівника, але, беручи участь у церковному житті, приступаючи до Таїнств сповіді та причастя, християнин, безумовно, отримує від Нього допомогу.

За матеріалами православної преси

Новое на сайте

  • Статті

Дивовижна закуска на зиму та велика економія: яким способом замаринувати часник на довге використання

Коли на городі зріє врожай і на базарі очі розбігаються від достатку, не треба забувати…

04/07/2024 18:56
  • Статті

Чудеса залежать від нас: яка гімнастика допоможе очистити та оновити організм

Ці вправи дуже прості, а їх дія надзвичайно сильна.

04/07/2024 17:54
  • Статті

Ніжний кокосовий пиріг на кефірі – і крихти не залишиться на столі

Він схожий на ніжну невагому хмару. Завдяки вершковому просоченню пиріг виходить максимально ніжним та соковитим.…

04/07/2024 16:49
  • Статті

Яка пенсія учасників бойових дій

Учасникам бойових дій (УБД) пенсія розраховується на загальних підставах, а також звичайна пенсія за віком…

04/07/2024 15:51
  • Дача

Не дайте морквяній мусі з’їсти ваш урожай: знищіть небезпечного шкідника

Липень, мабуть, найактивніший місяць для боротьби з різними шкідниками. Розповідаємо, як правильно боротися з морквяною…

04/07/2024 15:20
  • Домашня енциклопедія

Найніжніший сирно-ягідний торт без випічки: просто пальчики оближете

Для приготування найніжнішого сирно-ягідного торта духовка вам не знадобиться. Скористайтеся цим простим рецептом.

04/07/2024 14:50