Четвер, 21 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСмачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі 

Смачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі 

Этот материал также доступен на русском языке
Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть має неофіційне свято - Міжнародний день хумуса.

Готують хумус на основі пасти з нуту з додаванням оливкової олії, кунжуту, лимонного соку та інших спецій. Традиційно закуска подається з коржем або лавашем, також її використовують як намазку на бутерброди і хліб.

Як гарнір хумус підійде до смаженого і тушкованого м’яса, добре поєднується з морепродуктами, свіжими овочами та соліннями. Іноді хумус готують ще з гороху та квасолі.

Хумус з гороху

Горох колотий – 300 грамів, насіння кунжуту – 100 грамів, лимон – 1 штука, олія соняшникова – 4 столові ложки, паприка, коріандр, куркума – по 0,25 чайної ложки, сіль – 1 чайна ложка без гірки, зелень – за смаком.

Приготування

  • Горох промити, залити теплою водою так, щоб накрила на кілька сантиметрів, і залишити на 1 годину. Потім воду злити, горох знову промити і знову залити водою (1,5 літра).
  • Довести до кипіння і варити на невеликому вогні близько 30 хвилин до м’якості.
  • Готовий горох відкинути на друшляк.

Воду від варіння гороху залишаємо.

  • Кунжут обсмажити на сухій сковороді 1-2 хвилини до появи яскравого аромату і зняти сковороду з вогню.
  • З лимона вичавити 80 мілілітрів соку.
  • Обсмажений кунжут пересипати в миску (трохи кунжуту залишити для прикраси), додати 1,5 столової ложки лимонного соку і 2 столові ложки соняшникової олії.
  • Занурювальним або звичайним блендером подрібнити кунжут у кашку.
  • Також подрібнити горох у пюре, за необхідності додати відвар, щоб пюре стало м’яким і набуло необхідної консистенції.
  • Далі додати 1 чайну ложку солі, по 0,25 чайної ложки меленої паприки, коріандру та куркуми.
  • Вливаємо в пюре решту лимонного соку (2 столові ложки) і соняшникову олію.
  • Все ще раз збиваємо блендером до однорідності.
  • Розкласти хумус по мисках, прикрасити петрушкою, полити олією і посипати кунжутом.

Хумус з гарбузом

Нут – 150 грамів, гарбуз – 100 грамів, цибуля ріпчаста – 1 штука, часник – 3 зубчики, мед – 1 столова ложка, паприка мелена – 1 чайна ложка, лимонний сік – 10 мілілітрів, горіхи, чебрець, сіль та перець – за смаком.

Приготування

  • Нут добре промити, залити холодною водою і залишити на 6-8 годин.
  • Відварити до готовності, щоб горошинки легко розчавлювалися (приблизно 1,5-2 години).

Духовку увімкнути для розігріву до 180 градусів.

  • Очистити гарбуз, часник, цибулю. Гарбуз нарізати середніми шматочками, цибулю розрізати на кілька частин.
  • Невелику жароміцну форму вистелити фольгою, залишивши вільні краї. Викладіть овочі на фольгу у форму. Додати мед, корицю, чебрець, олію. За смаком підсолити, поперчити і перемішати.

Накрити овочі фольгою, щоб не виходила пара, і відправити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 50 хвилин.

Готовий запечений гарбуз остудити.

Варений нут відкинути на друшляк і залишити 4 столові ложки відвару. Перекласти нут у глибоку миску, влити відвар і подрібнити блендером до однорідності.

  • Додати запечений гарбуз із цибулею та часником і ще раз пробити блендером.
  • Додати паприку, лимонний сік, сіль, мелений чорний перець та дрібно рубані горіхи.
  • Подрібнити все блендером і відправити хумус у холодильник на 30 хвилин.

Морквяний хумус із квасолі

Квасоля – 1,5 склянки, морква – 2 штуки, лайм або апельсин – 1 штука, олія – 3 столові ложки, кумін мелений (зіра) – 0,5 чайної ложки, сіль і зелень – за смаком.

Приготування

  • Квасолю промити і замочити у холодній воді на 4 години, можна на ніч, і відварити до готовності. Відлити з квасолі трохи відвару і дати їй охолонути.
  • Моркву відварити до м’якості.
  • З лайма або апельсина вичавити 2-3 столові ложки соку.
  • Моркву очистити від шкірки, нарізати кружальцями і викласти в чашу блендера. Додати трохи відвару від квасолі і подрібнити моркву до стану пюре. Потім додати квасолю, знову влити трохи відвару і подрібнити до однорідного пюре. Потім вливаємо сік цитрусових та олію.
  • Ще раз збити блендером, додати зіру та сіль.

Перекласти хумус у підходящий посуд, полити олією, прикрасити зеленню і часточками цитрусових. Зберігати у закритій тарі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні