Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаСтаттіМіста, села, місця, які сьогодні на слуху: Вовчанськ - 4 кілометри до...

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Вовчанськ – 4 кілометри до кордону

Этот материал также доступен на русском языке
Сегодня мы расскажем о городе Волчанске, который российские оккупанты почти полностью разрушили.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». В ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається. Сьогодні ми розповімо про місто Вовчанськ, яке російські окупанти майже повністю зруйнували.

Місто заснували козаки

Українське місто Вовчанськ розташоване у Чугуївському районі Харківської області, за п’ять кілометрів від російського кордону. До 2022 року у Вовчанську проживало понад 17 тисяч людей.

Люди на місці нинішнього міста стали селитися з найдавніших часів. На території Вовчанська знайшли пам’ятки археологічних культур кургани ранньобронзового віку, поселення черняхівської культури. Крім того, було виявлено городище, яке з’явилося наприкінці І тисячоліття нашої ери.

У XVII столітті ці місця стали заселяти козаки. 1674-го землі по річці Вовчій перейшли у власність Мартина Старочудного, який заснував тут слободу.

А за півтора десятка років на цьому місці вже було невелике місто, яке мало назву Вовчі Води. Це було сотенне містечко Харківського козацького полку. Після знищення Запорізької Січі Вовчанськ перетворився на повітове місто Харківської губернії, і за ним було офіційно закріплено назву Вовчанськ.

1933 року місто постраждало від Голодомору, від голоду тут померло понад 1700 людей. Під час Другої світової війни Вовчанськ пережив німецьку окупацію і був звільнений від фашистів у 1943 році.

Після проголошення незалежності України тут було обладнано митний пост «Вовчанськ».

Коли приходить «російський мир»

У перший день повномасштабного вторгнення російська армія окупувала місто. Окупанти влаштували демонстративну роздачу гуманітарної допомоги, але при цьому місцеві жителі відчули на собі всю «принаду» нової влади людей хапали на вулицях, катували, вбивали.

У вересні 2022 року під час нашого наступу Вовчанськ було звільнено. Ще до того, як ЗСУ увійшли до міста, місцеві жителі підняли прапор України. Після цього прикордонне місто не раз зазнавало жорстоких обстрілів, руйнувалися будинки, гинули люди.

***

Зараз російські агресори намагаються за будь-яку ціну відвоювати Вовчанськ, рф стирає місто з лиця землі, а мирні люди масово залишають свої будинки.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні