Статті

Догляд за раною: що допоможе швидкому загоєнню?

Як використовувати медичний клей у домашніх умовах?

Медичний клей – це спеціальний засіб, який допомагає скріпити шкіру, тканини та в деяких випадках навіть кістки. Цей клей – заміна накладення швів та скоб. При його застосуванні шкіра швидко відновлюється, і немає потреби знімати шви та проводити низку інших процедур. Як правило, його використовують хірурги у своїй повсякденній роботі.

У домашніх умовах використовувати медичний клей можна для догляду за невеликими порізами, проколами або подряпинами, словом у тому випадку, якщо пошкоджений верхній шар шкіри, а не більш глибокі тканини і особливо кістки.

Медики використовують медичний клей, ціна якого стартує від 500 гривень. Для домашньої мети, щоб обробляти дрібні порізи, необов’язково купувати дорогий засіб.

Перед використанням клею слід дотримуватись простих правил, щоб не допустити розвитку інфекції. Ось найголовніші з них:

  1. Перед початком роботи промити рану під проточною чистою водою.
  2. Вивчити її розмір та характеристики. У домашніх умовах медичним клеєм можна обробляти неглибокі рани, що мають чіткі, не рвані краї.
  3. Обережно чистими руками нанести невеликий обсяг клею на краї рани чи порізу. Не перестарайтеся! При великій кількості клею рана гоїться довше.
  4. Далі потрібно скласти краї рани разом і притримати в такому положенні приблизно 10-15 секунд, щоб клей, як слід, зафіксувався.
  5. Після нанесення клею потрібно кілька днів уважно спостерігати за раною. Якщо виникне нагноєння або з’являться запальні процеси, слід негайно звернутися до лікаря.

Як зупинити кровотечу?

Перш ніж використовувати медичний клей для загоєння рани, необхідно зупинити кровотечу. Перед тим як взятися за роботу потрібно вимити руки з милом і по можливості надіти одноразові стерильні рукавички. Дії зі зупинки кровотечі насамперед залежить від цього, з яким кровотечею доводиться мати справу.

  1. Артеріальна кровотеча виникає внаслідок пошкодження аорти чи інших артерій. Таку кровотечу легко розпізнати за основними характеристиками: кров яскраво-червоного кольору та швидка пульсація. Правильне надання першої медичної допомоги є дуже важливим. Перше, що треба зробити, викликати швидку допомогу. Далі оглянути, чи немає біля рани вивихів та переломів. Робити все це потрібно дуже швидко. Для зупинки кровотечі з артерії добре мати під рукою кровоспинні засоби, а також необхідно використовувати закрутку тканини або накласти джгут. Найкраще накладати джгут трохи вище за пошкодження. Якщо під рукою немає необхідного приладдя, то потрібно затиснути пальцем місце пульсації трохи вище за рану і в такому положенні чекати приїзду швидкої.
  2. При венозній кровотечі кров витікає повільно і має темно-бордовий колір та густу консистенцію. До приїзду швидкої допомоги можна накласти пов’язку, що давить, з бинта або марлі. Якщо це не допомогло зупинити кровотечу – рекомендується застосувати джгут-турнікет. Під джгут краще укласти вату чи марлю, це допоможе уникнути травмування шкіри.
  3. Капілярну кровотечу зупинити найлегше, оскільки вона незначна і виникає внаслідок пошкодження дрібних судин. При цьому необхідно промити рану під струменем чистої прохолодної води та обробити антисептиком, наприклад, перекисом водню. Обробляти відкриту рану йодом або зеленкою заборонено, оскільки це може призвести до опіку тканин. Далі необхідно нанести на рану медичний клей або стерильну пов’язку із бинта чи марлі.

*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48