Статті

Важкість у ногах і біль в серці: несподівані ознаки допоможуть дізнатися про появу підвищеного холестерину

Чому виникає порушення ліпідного обміну і кому воно загрожує, розповів терапевт Дмитро Барабанов.

Що це за патологія?

Патологічний стан, що розвивається при підвищенні рівня загального холестерину у крові (показник понад 5 ммоль/л), називається гіперхолестеринемією. Небезпека патології в тому, що найчастіше вона протікає безсимптомно, викликаючи поступове ущільнення стінок артерій і звуження їх просвіту, що призводить до порушення кровопостачання і розвитку грізних захворювань серцево-судинної системи: гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.

Ця патологія буває первинною (спадковою) або вторинною (набутою). Також розрізняють три ступені концентрації холестерину в крові: легку (у межах 5-6,4 ммоль/л), помірну (6,5-7,8 ммоль/л) та виражену (понад 7,9 ммоль/л).

Що визначає якість холестерину?

Холестерин – це віскоподібна речовина, яка належить до категорії ліпідів (жирів) і є компонентом усіх клітин організму, беручи участь у синтезі клітинних мембран, гормонів, вітаміну Д та жовчних кислот. Близько 80 відсотків холестерину виробляється печінкою і близько 20 відсотків надходить з їжею (тваринними жирами).

Як правильно знижувати холестерин: чи потрібно повністю позбуватися його.

При цьому холестерин пересувається по кровоносних судинах лише у поєднанні з жирами, білками та іншими допоміжними речовинами, – такі комплекси називаються ліпопротеїнами. Їх склад визначає «якість» холестерину.

«Поганий» холестерин визначають ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Вони містять мало білків і багато жирів і відкладаються на стінках судин як небезпечні атеросклеротичні бляшки.

«Хороший» холестерин визначають ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Вони містять багато білка, збирають поганий холестерин і транспортують його в печінку, де він розщеплюється і використовується організмом.

Показник загального холестерину (ЗХС) складається із показників ЛПНЩ та ЛПВЩ. Навіть невелике перевищення його норми призводить до розвитку гіперхолестеринемії та пов’язаних з нею ризиків для здоров’я.

У чому причина розвитку патології?

До виникнення гіперхолестеринемії найчастіше призводять дві основні причини: це генетичні аномалії та системні похибки в раціоні (надлишок калорій, переважання в меню жирних і рафінованих продуктів). Також винуватцями порушення обміну холестерину можуть бути деякі хронічні захворювання (цукровий діабет, гіпотеріоз, гломерулонефрит), застій жовчі, нервова анорексія і прийом низки ліків (зокрема, гормональних препаратів, бета-блокаторів, імунодепресантів).

Додатковими факторами ризику вважають вік – понад 45 років, наявність гіпертонії та зайвої ваги, куріння і зловживання алкоголем, сидячий спосіб життя, хронічний стрес.

На що звертати увагу?

Найчастіше патологія протікає без яскраво виражених симптомів і виявляється під час профілактичних обстежень або звернення до лікаря з інших приводів.

Іноді ознаками порушень ліпідного обміну стають:

  • поява маленьких жовтих жировиків (ксантелазм) на повіках та бугристих відкладень холестерину (ксантом) на ліктях, колінах та пальцях;

  • поява сірого кільця навколо рогівки очей;

  • біль у суглобах;

  • важкість і больові відчуття в ногах навіть при незначному фізичному навантаженні;

  • відчуття дискомфорту і біль у ділянці серця (стенокардія).

Як вчасно виявити недугу?

Щоб не пропустити порушення обміну холестерину (особливо, якщо присутня хоча б пара факторів ризику), потрібно щорічно робити ліпідограму – комплексний біохімічний аналіз крові, що дозволяє виявити порушення ліпідного обміну в організмі і оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

У боротьбі з будь-яким ступенем патології важливу роль відіграють дієта і корекція способу життя. При помірній та вираженій формах гіперхолестеринемії додають прийом лікарських препаратів, які підбираються лікарем індивідуально для кожного пацієнта.

Допоможе дієта

Для зниження високого рівня холестерину важливо дотримуватися дієти: максимально скоротити вживання яловичини, свинини, баранини, жирної молочки, яєць, субпродуктів, маргарину, ковбаси, майонезу, кондитерських виробів.

Ірина Кадченко

Метки: обмен симптоми холестерин

Новое на сайте

  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48