Статті

Важкість у ногах і біль в серці: несподівані ознаки допоможуть дізнатися про появу підвищеного холестерину

Чому виникає порушення ліпідного обміну і кому воно загрожує, розповів терапевт Дмитро Барабанов.

Що це за патологія?

Патологічний стан, що розвивається при підвищенні рівня загального холестерину у крові (показник понад 5 ммоль/л), називається гіперхолестеринемією. Небезпека патології в тому, що найчастіше вона протікає безсимптомно, викликаючи поступове ущільнення стінок артерій і звуження їх просвіту, що призводить до порушення кровопостачання і розвитку грізних захворювань серцево-судинної системи: гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.

Ця патологія буває первинною (спадковою) або вторинною (набутою). Також розрізняють три ступені концентрації холестерину в крові: легку (у межах 5-6,4 ммоль/л), помірну (6,5-7,8 ммоль/л) та виражену (понад 7,9 ммоль/л).

Що визначає якість холестерину?

Холестерин – це віскоподібна речовина, яка належить до категорії ліпідів (жирів) і є компонентом усіх клітин організму, беручи участь у синтезі клітинних мембран, гормонів, вітаміну Д та жовчних кислот. Близько 80 відсотків холестерину виробляється печінкою і близько 20 відсотків надходить з їжею (тваринними жирами).

Як правильно знижувати холестерин: чи потрібно повністю позбуватися його.

При цьому холестерин пересувається по кровоносних судинах лише у поєднанні з жирами, білками та іншими допоміжними речовинами, – такі комплекси називаються ліпопротеїнами. Їх склад визначає «якість» холестерину.

«Поганий» холестерин визначають ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Вони містять мало білків і багато жирів і відкладаються на стінках судин як небезпечні атеросклеротичні бляшки.

«Хороший» холестерин визначають ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ). Вони містять багато білка, збирають поганий холестерин і транспортують його в печінку, де він розщеплюється і використовується організмом.

Показник загального холестерину (ЗХС) складається із показників ЛПНЩ та ЛПВЩ. Навіть невелике перевищення його норми призводить до розвитку гіперхолестеринемії та пов’язаних з нею ризиків для здоров’я.

У чому причина розвитку патології?

До виникнення гіперхолестеринемії найчастіше призводять дві основні причини: це генетичні аномалії та системні похибки в раціоні (надлишок калорій, переважання в меню жирних і рафінованих продуктів). Також винуватцями порушення обміну холестерину можуть бути деякі хронічні захворювання (цукровий діабет, гіпотеріоз, гломерулонефрит), застій жовчі, нервова анорексія і прийом низки ліків (зокрема, гормональних препаратів, бета-блокаторів, імунодепресантів).

Додатковими факторами ризику вважають вік – понад 45 років, наявність гіпертонії та зайвої ваги, куріння і зловживання алкоголем, сидячий спосіб життя, хронічний стрес.

На що звертати увагу?

Найчастіше патологія протікає без яскраво виражених симптомів і виявляється під час профілактичних обстежень або звернення до лікаря з інших приводів.

Іноді ознаками порушень ліпідного обміну стають:

  • поява маленьких жовтих жировиків (ксантелазм) на повіках та бугристих відкладень холестерину (ксантом) на ліктях, колінах та пальцях;

  • поява сірого кільця навколо рогівки очей;

  • біль у суглобах;

  • важкість і больові відчуття в ногах навіть при незначному фізичному навантаженні;

  • відчуття дискомфорту і біль у ділянці серця (стенокардія).

Як вчасно виявити недугу?

Щоб не пропустити порушення обміну холестерину (особливо, якщо присутня хоча б пара факторів ризику), потрібно щорічно робити ліпідограму – комплексний біохімічний аналіз крові, що дозволяє виявити порушення ліпідного обміну в організмі і оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

У боротьбі з будь-яким ступенем патології важливу роль відіграють дієта і корекція способу життя. При помірній та вираженій формах гіперхолестеринемії додають прийом лікарських препаратів, які підбираються лікарем індивідуально для кожного пацієнта.

Допоможе дієта

Для зниження високого рівня холестерину важливо дотримуватися дієти: максимально скоротити вживання яловичини, свинини, баранини, жирної молочки, яєць, субпродуктів, маргарину, ковбаси, майонезу, кондитерських виробів.

Ірина Кадченко

Метки: обмен симптоми холестерин

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 6 жовтня

Понеділок очікується в Україні переважно хмарним, вологим. Сонця не буде над усією територією.

05/10/2025 23:48
  • Новини

З жовтня житимемо за новим часом: починаємо готуватися

В останню неділю жовтня ми традиційно переходимо на зимовий час. Як безболісно пережити зміну звичного…

05/10/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 6 жовтня 2025 року: до Землі наближаються два потоки плазми

Два потоки плазми прямують до Землі. Передбачається, що вони дістануться нашої планети не раніше 7…

05/10/2025 21:57
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня: від спалахів емоцій до тепла примирення

Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня обіцяє бурю емоцій, глибокі розмови та несподівані…

05/10/2025 20:43
  • Новини

Яка цибуля найкорисніша: вибираємо найбільш підходящу цибулю для імунітету та судин

Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…

05/10/2025 19:58
  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31