Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаСтаттіТарифи на комуналку, субсидії та пільги - про це та інші зміни,...

Тарифи на комуналку, субсидії та пільги – про це та інші зміни, які на нас чекають у травні

Этот материал также доступен на русском языке
Останній місяць весни принесе зміни до різних сфер нашого життя. Стосуватимуться вони і комунальних тарифів, і призначення субсидій, і вимог мобілізації, і правил дорожнього руху. Що на нас чекає найближчим часом?

Тарифи: кому доведеться платити більше?

Світло

Тариф на електропостачання для побутових споживачів влада поки що не підвищуватиме. Тобто – ціна на електрику для населення залишається на рівні 2,64 гривні за кіловат. Також для власників двозонних лічильників продовжує діяти «нічний» тариф (з 23.00 до 07.00) – 1,23 гривні за кіловат.

Але у подальшому ціни за світло в комунальних платіжках все ж таки зростуть. Щоправда, запевняють нардепи, що до ринкового рівня тариф не підвищиться.

Газ

Незмінною залишається і вартість газу для побутових споживачів, які користуються послугами компанії «Нафтогаз», – 7,96 гривні за кубометр. До кінця війни і ще півроку після скасування режиму воєнного стану в Україні діє заборона на підвищення тарифів на газопостачання та розподіл газу.

Вода

Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКП) в містах обласного значення заборонила підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення у травні. Водночас влада деяких невеликих міст, яка має право встановлювати ціну на цю комунальну послугу на свій розсуд, тарифи на воду переглянула. Так, у травні вартість води зросте:

  • у Прилуках Чернігівської області – з 38,22 до 52,68 гривні за кубометр;

  • у Чорткові Тернопільської області з 58,02 до 68,02 гривні за кубометр;

  • у Люботині Харківської області з 71,76 до 85,20 гривні за кубометр.

Підвищення тарифів місцеві водоканали пояснюють зростанням вартості електроенергії та мінімальної заробітної плати.

Субсидії: хто може залишитися без допомоги?

З 1 травня більшості одержувачів субсидій виплати на неопалювальний сезон подовжать автоматично. Але в деяких випадках допомогу можуть зовсім скасувати.

Так, не подовжать виплати особам, які накопичили борги за комуналку на суму понад 680 гривень. Відмовлять у допомозі, якщо субсидіант збільшив доходи або в його домогосподарстві прописано повнолітнього, який не працює і не навчається.

Позбавити субсидії можуть і тих, хто нещодавно здійснив покупку вартістю понад 50 тисяч гривень або накопичив на депозитному рахунку понад 100 тисяч гривень.

Крім того, нагадаємо, що деяким споживачам для того, щоб їм призначили допомогу з 1 травня, слід подати до ПФУ заяву і декларацію про доходи і витрати. Звертатися особисто необхідно, якщо:

  • ви орендуєте житло і оплачуєте за нього комунальні послуги;

  • у домогосподарстві є переселенці;

  • кількість зареєстрованих і фактично проживаючих осіб відрізняється;

  • сім’я претендує на призначення субсидії для купівлі скрапленого газу, рідкого і твердого пічного побутового палива.

Пільги: ветеранам отримати буде простіше

З травня отримати призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветеранам, людям з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій та членам їхніх сімей можна буде без зайвої тяганини.

На сьогоднішній день, згідно із законодавством, щоб оформити пільги на комунальні послуги, людина має особисто звернутися до уповноважених органів. Тому захисники і захисниці України не завжди могли це зробити.

З 1 травня набирає чинності новий порядок взяття на облік і призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг для військових, Він передбачає можливість подати відповідну заяву членам їхніх сімей.

Крім того – замість двох окремих заяв потрібно подати лише одну. Зробити це можна й у електронній формі.

Документи можна подати у сервісних центрах ПФУ, ЦНАПах, виконавчих органах сільської, селищної, міської ради територіальних громад.

На замітку водіям: з увімкненими фарами цілий рік

З 1 травня залишається чинною норма про необхідність включати у будь-який час доби денні ходові вогні на транспортних засобах, що рухаються поза межами населених пунктів. Раніше це правило діяло лише з жовтня до травня. Ця вимога стосується всіх транспортних засобів – у тому числі двоколісних.

Якщо денних ходових вогнів немає, водії повинні включати ближнє світло фар.

Якщо транспорт рухається в умовах недостатньої видимості, водіям дозволяється використовувати дальнє світло фар або додатково протитуманні фари. Але за умови, що таке освітлення не засліплюватиме інших учасників дорожнього руху.

Подібна практика, пояснюють у патрульній поліції, показала добрі результати у країнах ЄС. Статистика свідчить, що використання денних ходових вогнів зменшує кількість ДТП у світлий час доби на 10-15%.

Мобілізація: «обмежено придатних» більше не буде

18 травня набирає чинності закон про мобілізацію.

Після його публікації всім військовозобов’язаним протягом 60 діб необхідно оновити свої військово-облікові дані через територіальні центри комплектації, ЦНАП або електронний кабінет.

Новим законом скасовано статус «обмежено придатний до військової служби». Військово-лікарська комісія (ВЛК) має право видавати лише два висновки: «придатний» і «не придатний». У зв’язку з цим військовозобов’язані, які мали статус «обмежено придатний», з моменту публікації закону зобов’язані повторно пройти ВЛК. За результатами комісії буде видано новий висновок. Зробити повторне обстеження можна протягом 9 місяців.

Щеплення: можна буде зробити в аптеці

З травня фармацевти матимуть право робити щеплення населенню у приміщеннях аптек. Такі зміни передбачені постановою КМУ №213 від 24 лютого 2024 року. На сьогоднішній день затверджено перелік аптек, які виявили бажання отримати ліцензію Міністерства охорони здоров’я щодо щеплень.

Відповідно до ліцензії, фармацевти, зокрема, повинні визначати безпеку вакцин, знати правила організації та техніки проведення щеплень, надавати медичну допомогу при невідкладних станах.

За необхідності фармацевт взаємодіятиме з лікарями та медичними сестрами – матиме доступ до картки хворого. Крім того, він має правильно оцінити стан пацієнта, забезпечити йому спостереження після вакцинації.

Такі нововведення, говорять у МОЗ, потрібні, щоб розвантажити медичну систему. Сьогодні подібна практика успішно використовується у країнах ЄС, США, Канаді.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні