Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкщо мушки літають перед очима: чи варто турбуватися і коли звертатися до...

Якщо мушки літають перед очима: чи варто турбуватися і коли звертатися до лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо плаваючі каламутні частинки виникли перед очима раптово і у великій кількості і при цьому супроводжуються іскрами, блискавками або спалахами світла, - терміново йдіть до лікаря. 

Звідки беруться «мушки» перед очима і чи можна їх позбутися, ми з’ясували у лікаря-офтальмолога вищої категорії Олени Парамончик.

Що це за патологія?

Подібні симптоми в більшості випадків спричиняє деструкція склоподібного тіла (ДСТ) – пошкодження гелеподібної внутрішньоочної структури. Воно супроводжується помутнінням, потовщенням та склеюванням її волокон. В нормі склоподібне тіло має бути абсолютно прозорим.

При пошкодженні його структури людина скаржиться на появу в полі зору плаваючих «мушок», ниток, рисок або крапок, найбільш помітних на яскравому однотонному або білому тлі – при погляді на небо, сніг, чистий аркуш паперу. Винуватці цього – клітини склоподібного тіла, що відшарувалися і вільно переміщаються разом з рухом очей.

Чому виникає проблема із зором?

Це дуже поширена патологія. Після п’яти років на неї скаржиться майже кожен другий. Найчастіше це наслідок природних процесів старіння організму, які мало піддаються корекції. Але бувають і інші, небезпечніші причини, коли проблеми зі склоподібним тілом і поява «мушок» стають симптомом захворювань або станів, які потребують термінового лікування.

Крім вікових змін, причиною пошкоджень склоподібного тіла може стати сильна короткозорість, травми, порушення мозкового кровообігу, гормональні збої, ендокринні та інфекційні захворювання, шийний остеохондроз, атеросклероз, цукровий діабет, гіпертонія, нервові розлади.

Факторами ризику вважаються також ожиріння, наявність в організмі паразитів, прийом деяких ліків, дефіцит вітамінів та мікроелементів, часті й тривалі зорові навантаження, куріння, хронічний стрес, депресія.

Які симптоми є небезпечними?

Крім деструкції склоподібного тіла, «мушки» перед очима можуть виникати при крововиливі в сітківку або склоподібне тіло, відшаруванні склоподібного тіла, запаленні судинної оболонки ока.

Але найбільш небезпечні патології, симптоми яких схожі на ДСТ – це розрив і відшарування сітківки, що загрожують незворотною втратою зору і потребують негайного хірургічного втручання. Тому, якщо плаваючі каламутні частинки виникли перед очима раптово і у великій кількості і при цьому супроводжуються іскрами, блискавками або спалахами світла, – терміново йдіть до лікаря!

Яке лікування призначать?

Для підтвердження діагнозу «деструкція склоподібного тіла» зазвичай проводиться офтальмологічний огляд із застосуванням щілинної лампи, перевірка гостроти зору, офтальмоскопія (обстеження прозорості очних структур та очного дна), тонометрія (вимірювання внутрішньоочного тиску). Якщо лікареві потрібні додаткові дані, може бути призначено УЗД ока та інші діагностичні обстеження.

Питання про те, як лікувати деструкцію склоподібного тіла ока і чи потрібно це робити, вирішуються у кожному випадку індивідуально.

  • Як правило, якщо плаваючі «мушки» виникли з віком, вони маленькі, поодинокі, не змінюють своєї форми і не заважають зору, терапія не проводиться. Таким пацієнтам досить просто регулярно проходити офтальмологічний огляд, щоб не пропустити серйознішого захворювання. Більше того, з роками помутніння у склоподібному тілі іноді можуть навіть зменшитися або зникнути.

  • Якщо ДСТ виникла як наслідок іншої патології – призначається лікування основного захворювання.

Зрідка для лікування деструкції склоподібного тіла рекомендується операція – вітреолізис (розщеплення помутнінь за допомогою лазера) або вітректомія (часткова або повна заміна склоподібного тіла на штучне середовище). Але ці втручання проводяться у виняткових випадках, оскільки мають високий ризик ускладнень і в літньому віці часто протипоказані.

Допоможуть зарядка для очей і окуляри від сонця

Щоб знизити ризик появи «мушок» або призупинити деструктивний процес, що вже почався, у склоподібному тілі:

  •  регулярно робіть розслаблюючі вправи для очей і масаж повік;
  •  виключіть надмірні фізичні навантаження і підняття важких предметів;
  •  захищайте очі від ультрафіолетового випромінювання.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні