На що звернути увагу на етикетці
Термін придатності
Краще купувати продукти з мінімальним терміном зберігання, тому що при їх обробці зазвичай не використовують консерванти. Також не варто купувати продукти, прострочені хоча б на один день.
Склад продукту
Звертайте увагу на перелік інгредієнтів. Що він коротший, то краще. Не купуйте продукт, якщо на етикетці вказано штучні барвники, ароматизатори, консерванти, натрію глутамат, трансжири.
Кількість жирів
Не купуйте продукти з високим вмістом жирів, особливо якщо їхня кількість перевищує 10 грамів жиру на 100 грамів продукту.
Наявність Е-добавок
Якщо числовий код Е починається з цифри «1» – це харчовий барвник, «2» – консерванти, «3» – антиокислювачі, «4» – стабілізатори, «5» – емульгатори, а «6» – підсилювачі смаку та ароматизатори.
Е-добавки не завжди шкідливі. До натуральних добавок належать: E406, E440, E100 E101, E106, Е160a, Е161b, E300, E306-Е309, Е440, Е641, Е642, Е916, Е917.
А продукти, до складу яких входять такі добавки, краще не купувати: Е121, Е123, Е128, Е216, Е217, Е240, Е924а, Е924b.
Маркування «Еко»
Такий напис говорить про те, що в процесі виготовлення навколишньому середовищу було завдано мінімальної шкоди, а зовсім не про те, що продукт є повністю натуральним.
Маркування «Органік»
Це означає, що продукти вироблялися без використання агрохімікатів, пестицидів, антибіотиків та стимуляторів росту, а отже, їх можна вживати без шкоди здоров’ю.