Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПотягали тяжкості і надірвалися: як позбутися болів у попереку

Потягали тяжкості і надірвалися: як позбутися болів у попереку

Этот материал также доступен на русском языке
Декілька днів неможливо нормально ні нахилитися, ні розігнутися, дуже болить і «прострілює» поперек, причому боляче навіть ходити і кашляти. Знайома картина?

«Я нещодавно допомагав доньці з переїздом і довелося носити важкі речі. Після цього вже кілька днів не можу нормально ні нахилитися, ні розігнутися: дуже сильно болить і прострілює поперек, причому боляче навіть ходити і кашляти. До лікаря потрапити найближчим часом немає можливості, тому прошу розповісти на сторінках газети, про яке захворювання говорять мої симптоми і як мені лікуватися.

Анатолій Іванович, Харківська область».

На запитання читача відповідає невролог вищої категорії Наталія Гомоненко.

– Ви описуєте стан, характерний для попереково-крижового радикуліту – поширеного запального захворювання, що зачіпає нервові корінці спинного мозку. У гострій формі ця патологія проявляється дуже сильним, раптовим болем по ходу уражених нервових волокон (в даному разі страждає поперековий відділ хребта, але можуть страждати також шийний і грудний відділи), який обмежує рухливість людини. Додаткові симптоми – це порушення чутливості, відчуття оніміння, поколювання, «мурашок» на шкірі.

Біль при поперековій локалізації радикуліту нерідко «рикошетить» у стегно, сідниці або ноги. Найчастіше напад захворювання провокує підйом важких предметів (як у вашому випадку) або різка зміна положення тіла. Поштовхом для загострення недуги можуть стати стрес, переохолодження, тривале перебування у незручній позі. При цьому гострий процес нерідко переходить у хронічну стадію, для якої є характерним чергування періодів ремісії та загострення.

Основна причина розвитку радикуліту

Основна причина розвитку радикуліту – це остеохондроз та інші вікові дегенеративно-дистрофічні зміни хребетного стовпа.

Дати старт хворобі здатні також протрузії та грижі міжхребцевих дисків, наслідки травм спини, викривлення постави, зайва вага, інфекції нервової системи та кісткової тканини, пухлини у зоні нервових корінців, збої обміну речовин.

Що робити, якщо немає можливості потрапити до лікаря

Якщо у вас зараз немає можливості звернутися до лікаря, повністю виключіть фізичні навантаження і вживіть заходів щодо усунення гострого болю. Для цього підійдуть нестероїдні протизапальні засоби, які мають комплексну дію (можуть застосовуватися у вигляді таблеток, мазей та гелів), а також спазмолітики та міорелаксанти. Назви конкретних препаратів вам підкаже фармацевт у будь-якій аптеці.

Крім того, напад радикуліту вимагає дотримання суворого постільного режиму протягом кількох днів, при цьому ваш матрац має бути рівним і досить жорстким. Після усунення гострого болю рекомендованими є масаж та лікувальна фізкультура, по можливості – фізіопроцедури (електрофорез, ультразвук) для зняття набряку та запалення.

Коли у вас з’явиться можливість проконсультуватися з фахівцем, важливо зробити рентгенографію або МРТ поперекового відділу, встановити і пролікувати основне захворювання, що спровокувало запалення або защемлення нервових корінців. Якщо причину не встановлено – больові напади повторюватимуться.

Профілактика радикуліту

Для запобігання розвитку радикуліту або його загострення при хронічній формі:

  • регулярно робіть гімнастику для зміцнення та розтяжки м’язів спини;
  • стежте за поставою, особливо коли ви змушені довго сидіти;
  • намагайтеся не піднімати важкі предмети, а якщо вам все ж таки доводиться це робити, напружуйте при ривку в першу чергу не спину, а ноги.

З активних видів фізкультури при хронічному радикуліті рекомендовані їзда на велосипеді, скандинавська ходьба і плавання.

Ірина Кадченко

Нове на сайті