У холодну пору року організм переходить у режим скороченого енергоспоживання, що проявляється в зниженій працездатності і сонливості. Відбувається уповільнення обмінних процесів, що призводить до набору зайвої ваги, особливо якщо підкріпити все це неправильною їжею.
Тож навесні, щоб привести своє тіло до ладу, треба дотримуватися певних правил. Ось що радять дієтологи:
- ні в якому разі не голодуйте, основними продуктами для схуднення є білкова їжа (нежирне м ‘ясо, риба, кисломолочні продукти і бобові);
- у весняному раціоні має бути сезонна зелень, яка містять багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин;
- не забувайте про фрукти і особливо про цитруси, які в перехідний період є головними постачальниками вітамінів (уваги заслуговують і сухофрукти, але їх не можна їсти у великих кількостях);
- включайте в меню вуглеводи, оскільки без них знизиться імунітет, а ризик зараження застудними захворюваннями зросте (для отримання енергії можна їсти цільнозерновий хліб, каші, хлібці тощо);
- не забувайте про воду, добовий обсяг повинен становити не менше 1,5 літра (ще рекомендується пити домашні компоти, морси, свіжовижаті соки і чаї);
- не відмовляйтеся від перших блюд (супи, борщі обов’язково мають бути у вашому меню хоча б два рази на тиждень);
- не забувайте, що раціон повинен бути різноманітним, тому не концентруйтеся на одних й тих самих продуктах;
- не можна відмовлятися від жирів повністю, тому використовуйте рослинні – наприклад, олії;
- вибирайте дробове харчування, вживайте їжу невеликими порціями (це важливо для підтримування обмінних процесів і для позбавлення від голоду).
Світлана Комісаренко