Відповідає дієтолог, гастроентеролог Інна Бутько:
– У кетодієті жири становлять 75-85 відсотків добової калорійності, а 10-15 – білки та близько 5 відсотків – вуглеводи.
Організм переходить в аварійний режим живлення та обміну речовин.
Цю дієту спочатку використовували для дітей, які страждають на епілепсію, потім з’ясувалося, що вона допомагає схуднути і дорослим, але за умови зменшеної добової калорійності.
Однак дієта не всім підходить, бо має побічні ефекти.
– Така кількість жиру є небезпечною для печінки?
– Жирова хвороба печінки залежить від швидких вуглеводів – солодощів, випічки. Їх використовують м’язи, а надлишок відкладається у вигляді жирових крапельок у депо – накопичується під шкірою, у печінці, викликаючи жировий гепатоз, а іноді навіть у підшлунковій залозі.
Однак і надмірне вживання жирної їжі може перешкодити і печінці, і жовчному міхуру, і підшлунковій залозі.