Статті

Як вибрати ідеальну сковороду?

Який тип сковороди вибрати?

Сьогодні вибір сковорід настільки великий, що можна заплутатися в тому, яка і для чого потрібна, і що краще придбати. Тому перед тим, як вирушати за покупкою нової сковороди, слід розібратися в їх різновидах.

  1. Найпоширеніший варіант — класична сковорідка або, як її ще називають – універсальна. У такому посуді можна смажити та гасити овочі та рибу. Така сковорода має плоске дно та боковини, висотою 3-4 см. Може бути виготовлена з чавуну або нержавіючої сталі.
  2. Сковорода-гриль має ребристе дно. Така особливість дозволяє обсмажити м’ясо як на грилі. Завдяки ребристому дну м’ясо мінімально стосується дна сковороди, тому ніколи не пригорає.
  3. Спеціальна сковорода для смаження млинців. Дуже низькі боковини дозволяють легко перевернути млинець на інший бік, а тонке дно швидше передає тепло до тесту, в результаті млинці смажать швидше і ніколи не рвуться. Якщо ви вирішите на такій швидкій згасити овочі або підсмажити м’ясо – у вас нічого не вийде. З таким тонким дном продукти прилипатимуть до поверхні та підгорятимуть.
  4. Сковорода WOK має невелике плоске в діаметрі дно. До верху стінки сковороди розширюються і загалом своєю формою вона нагадує миску. Такий посуд ідеально підходить для приготування овочів, рису, риби та навіть локшини.
  5. Порційна сковорода відрізняється невеликим розміром. Найчастіше її діаметр не перевищує 13 см. У ній зручно готувати одну людину.

Різновиди антипригарного покриття

Сковороди відрізняються не тільки формою, висотою бортів та типом матеріалу, з якого виготовлені. Вони також мають різне антипригарне покриття. Цей аспект необхідно враховувати при виборі нової сковороди.

Особливу популярність мають кілька видів антипригарного покриття:

  • Тефлонове антипригарне покриття дозволяє готувати без використання олії. Але матеріал легко пошкодити, наприклад металевими приладами. Тому для приготування їжі слід використовувати спеціальні лопатки із силіконовим наконечником.
  • Керамічне антипригарне покриття захищає продукти від пригоряння, а дно сковороди — від подряпин. Готувати в такому посуді можна без додавання олії. Це покриття не любить різких перепадів температури, тому не варто в розігріту сковороду вливати, наприклад, холодну воду. Єдиний недолік — крихкість матеріалу. Тому працюючи з такою сковородою потрібно звести до мінімуму удари та падіння, оскільки дуже швидко з’являються сколи та тріщини.
  • Титанове антипригарне покриття – матеріал найбільш стійкий до сколів та подряпин. Така сковорода прослужить не один десяток років.

Навіщо потрібний індикатор нагрівання?

У деяких сковородах є індикатор нагріву – невелике коло, яке розташоване на дні у центрі кола. Після нагрівання індикатор стає червоним. Це свідчить, що дно сковороди повністю прогрілося і можна починати готувати.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Цей документ вирішує все: без нього українців не пускають до Польщі

Автоматична відмова на кордоні. Українцям нагадали про головну вимогу для в'їзду в Польщу.

14/10/2025 18:30
  • Новини

Гроші під ногами: як українські пенсіонери заробляють сотні гривень на вулицях міст

«Осінній» бізнес у розпалі. Українці масово здають каштани на переробку.

14/10/2025 17:59
  • Новини

Соцвиплати під загрозою: ВПО мають пройти перевірку до листопада

Тисячі переселенців можуть залишитись без соціальних виплат. До 1 листопада 2025 року вони мають пройти…

14/10/2025 17:41
  • Новини

Мер Одеси без українського громадянства: Зеленський підписав указ

Президент України повідомив про позбавлення громадянства “деяких осіб”, через наявність у них російського паспорта. Очевидно,…

14/10/2025 17:01
  • Новини

Хто в Україні може отримати безкоштовні ліки: список категорій та хвороб

В Україні певні категорії людей мають право на безкоштовні чи частково оплачувані ліки. Розповідаємо, хто…

14/10/2025 16:35
  • Новини

Блекаут без паніки: 5 способів залишатися на зв’язку, коли світло зникло

Як пережити темряву. Українцям пояснили, що зробити, щоб залишатися мобільним під час довготривалого відключення світла.

14/10/2025 16:05