Як правильно використовувати лавровий лист у кулінарії?
- Не варто додавати лавровий лист у курячий суп та інші страви з курки. Краще замінити його на орегано, базилік та чебрець.
- Добре підходить лавровий листок для юшки, рибних супів, при запіканні риби. Його також додають у супи, борщ, рагу і у страви з м’яса.
- Неправильним є залишати лавровий лист у страві. Його краще відразу дістати після приготування, інакше страва гірчитиме.
- У супи лавровий лист додають за п’ять хвилин до кінця приготування, у другі тушковані страви – за 7-10 хвилин до готовності.
- Потріть два лаврові листи в долоні – так їх запах стане сильнішим. Також важливо не переборщити з цією пряністю – на один літр супу та іншої їжі потрібні 1-2 лаврові листки.
Секрети лаврового листа
У лаврового листа багато секретів. Його використання не обмежується однією кулінарією.
- Лаврове листя – справжня вітамінна “бомба”, адже в його складі багато вітаміну А, В і РР, а також калій, кальцій, марганець, залізо. Крім того, у лаврушці містяться ефірні олії.
- У давнину високо цінували корисні властивості лаврового листя. У сухому та свіжому стані ця спеція здатна освіжити повітря, нейтралізувавши неприємні запахи. Ефірні олії листя широко використовуються в медицині та косметології.
- Ця пряність містить селен – мікроелемент, що сприяє нормалізації роботи органів малого тазу. Саме тому лавровий листок для жінок особливо важливий.