Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи врятує відеоспостереження у будинках та на паркінгу: що потрібно знати про...

Чи врятує відеоспостереження у будинках та на паркінгу: що потрібно знати про встановлення камер, щоб не порушити закон

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні заради безпеки відеоспостереження встановлюють не тільки в магазинах та банках, а й у багатоквартирних будинках.

Але перед тим як встановити відеоспостереження в місцях загального користування, важливо дотримуватися норм чинного законодавства.

Де дозволено знімати?

Статтею 32 Конституції України передбачено, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Частиною 1 статті 307 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- або відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- або відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Зазначу, що відеоспостереження в громадських місцях дозволяється, оскільки це відповідає нормам статті 307 ЦК України.

Якщо у вас ОСББ

Відеоспостереження в будинку встановлено для безпеки мешканців від протиправних посягань, але ні в якому разі не фіксації особистого життя як сусідів, так і інших людей.

Відеозапис завжди є носієм персональних даних, тому згода на те, щоб було встановлено відеоспостереження, скажімо, в будинку, є обов’язковою.

Відповідно до частини 3 цієї ж статті, знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- або відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Але чинне законодавство України не забороняє захищати власність та особисту безпеку людей за допомогою власних технічних засобів. Таким чином, встановлюючи відеоспостереження, потрібно дотримуватися наступного:

  • Обов’язково отримати згоду мешканців будинку. Це може бути спільна письмова згода усіх проживаючих на встановлення відеоспостереження.
  • ОСББ може також провести загальні збори, щоб погодити доцільність встановлення відеоспостереження. Саме з сусідами, та (або) з головою ОСББ ви можете погодити, де краще встановити камери спостереження в приміщеннях загального користування: це може бути паркінг, котельня, вхід до під’їзду, біля ліфтів, в кімнаті консьєржів, у підвалі тощо. Важливо спільно узгодити монтаж камер і обов’язково зробити попередження, що саме в цьому будинку (під’їзді) ведеться відеоспостереження. Для цього можна розмістити декілька табличок: «Увага! Ведеться відеоспостереження!».
  • Ви можете погодити з мешканцями вибір відеокамер, що за своїми технічними характеристиками призначенні для спостереження в реальному часі, а архівування та збереження відеоінформації не здійснюється. Камери відеоспостереження в місцях загального користування будинку мають бути встановлені з метою забезпечення схоронності майна та безпеки мешканців саме цього будинку.
  • Якщо окремі мешканці не бажають, щоб проводилося відеоспостереження, вони можуть для захисту власних прав звернутися до суду і вимагати або невстановлення камер відеоспостереження, або демонтажу системи відеоспостереження, якщо її встановлено.

При цьому важливо знати, що розміщення відеоспостереження в місці загального користування не порушує приватного життя людей, оскільки приватне життя відбувається в квартирах, а не в під’їзді будинку або біля будинку.

Якщо ви вирішили скористатися послугами охорони

Законом «Про охоронну діяльність» (редакція від 15.06.2022) передбачено, що персонал охорони під час виконання функціональних обов’язків має право проводити відкриту відео- та фотозйомку подій як допоміжний засіб запобігання протиправним діям з обов’язковим оприлюдненням на об’єкті, що охороняється, інформації про здійснення таких заходів.

Також суб’єкт охоронної діяльності зобов’язаний забезпечити належне зберігання відео- та фотоматеріалів, отриманих під час здійснення заходів охорони, протягом одного року з можливістю використання їх виключно у службовій діяльності. Після закінчення строку зберігання зазначених матеріалів проводиться їх знищення комісією у складі трьох представників суб’єкта охоронної діяльності зі складенням акту знищення відео- та фотоматеріалів.

Якщо на вашій парковці встановлено камери

Правила паркування регулюються Постановою КМУ №1342 «Правила паркування транспортних засобів», де в статті 17 передбачено, що на спеціально обладнаних майданчиках для паркування у разі можливості встановлюється система відеоспостереження за рухом транспортних засобів на їх території і табло зі змінною інформацією про наявність вільних місць для паркування, яке розташовується на в’їзді. Відеоінформація має зберігатися не менш як один місяць.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні