Запитання читачки: “Мені 67 років. Після святкового застілля відчуваю важкість у правому підребер’ї. У молодості я мав гепатит А і підозрюю, що печінці «не сподобався» святковий стіл. Що саме не слід вживати?”
Відповідає гастроентеролог Людмила Федорченко:
– При захворюваннях печінки не рекомендується алкоголь. Але якщо ви перенесли гепатит А в молодості, печінка давно відновилася.
А ось при гепатиті В або С, особливо в активній фазі, та підвищених печінкових показниках спиртне абсолютно протипоказане, причому незалежно від міцності – навіть пиво.
А їсти можна все, що подобається і не викликає розладу травлення: здуття живота, відрижку, нудоту, нестійкі випорожнення.
Печінка любить смачну їжу. Її клітини будуються в основному з тваринного білка, тому для нормальної роботи потрібні багаті на них продукти – м’ясо, риба, яйця, вершкове масло, сметана (жирністю 10-15 відсотків).
Попри усталену думку, «холосте» знежирене харчування печінка не любить.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Як відрізнити справжню сметану від фальсифікату без лабораторії? Один крапель йоду – і все стане…
Власники карток «Ощадбанку», які їх не використовують протягом року, ризикують втратити зайві гроші. Однак є…
Кабмін суттєво розширив можливості ЦНАПів. Що ще українці зможуть робити одразу в одному місці.
Хрумкі зовні, соковиті всередині - домашні чебуреки з яловичиною легко приготувати, якщо знати пару кулінарних…
Детальне сканування при кожному в’їзд. Які ще “приємні” сюрпризи чекають на українців у Європі з…