Запитання читачки: “Мені 67 років. Після святкового застілля відчуваю важкість у правому підребер’ї. У молодості я мав гепатит А і підозрюю, що печінці «не сподобався» святковий стіл. Що саме не слід вживати?”
Відповідає гастроентеролог Людмила Федорченко:
– При захворюваннях печінки не рекомендується алкоголь. Але якщо ви перенесли гепатит А в молодості, печінка давно відновилася.
А ось при гепатиті В або С, особливо в активній фазі, та підвищених печінкових показниках спиртне абсолютно протипоказане, причому незалежно від міцності – навіть пиво.
А їсти можна все, що подобається і не викликає розладу травлення: здуття живота, відрижку, нудоту, нестійкі випорожнення.
Печінка любить смачну їжу. Її клітини будуються в основному з тваринного білка, тому для нормальної роботи потрібні багаті на них продукти – м’ясо, риба, яйця, вершкове масло, сметана (жирністю 10-15 відсотків).
Попри усталену думку, «холосте» знежирене харчування печінка не любить.
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…
Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…
Деякі українці, які постраждали через війну, можуть розраховувати на певні пільги від держави.
Пенсіонери мають низку обов’язків перед Пенсійним фондом України. Невчасне інформування про зміни у вашому житті…
На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…
Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.