Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатБорги за опалення. Що потрібно зробити, щоб банки не заблокували картку за...

Борги за опалення. Що потрібно зробити, щоб банки не заблокували картку за заборгованість

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася родина Василенків з міста Білозерського Донецької області. Вони залишили свою домівку у квітні 2022 року. Наразі мешкають в місті Рені Одеської області. Нещодавно родина отримала рахунок на оплату теплопостачання за сезон 2022-2023 року в 5 тисяч гривень. 

Наших читачів цікавить, чи зобов’язані ВПО оплачувати рахунок за квартиру, де немає можливості проживати. І чи може подати компанія на них до суду, а банк – заарештувати їхні рахунки?

В якому випадку зроблять перерахунок?

Відповідно до Постанови № 206*, у період дії воєнного стану забороненим є стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги в населених пунктах, що входять до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії. Йдеться про заборгованість, яка виникла після 24 лютого 2022 року. Це стосується споживачів та (або) членів їхніх сімей, які покинули своє місце проживання і надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку у паперовій (електронній) формі довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Таким чином, якщо у вас та членів вашої родини є такі довідки, вам мають зробити перерахунок, адже ваша Білозерська міська територіальна громада входить до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

 Не користуєтеся послугами? А мусите платити

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (редакція від 09.07.2023) передбачено, що споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження. Тож, відповідно до Закону, оплата теплопостачання є обов’язковою.

Але вам важливо напевно знати, чи були ці послуги фактично надані, чи опалювався ваш будинок. Якщо сусіди підтвердять те, що теплопостачання не було весь час, було холодно або була низька температура, тоді або немає за що платити, або оплачувати відповідно до тих температур, що надавалися.

Оплатити борг можна в розстрочку

А Правилами надання послуг з централізованого опалення** передбачено, що споживач може звернутися до виконавця послуги з централізованого опалення із заявою про надання розстрочки. Такий виконавець, починаючи з місяця подання зазначеної заяви, щомісяця протягом опалювального періоду виставляє до оплати 50 відсотків нарахованої плати за послугу з централізованого опалення.

***

Таким чином, щоб повністю з’ясувати, як вам діяти, потрібно:

  • написати заяву на ім’я керівника організації, що надає послуги;

  • надати докази, що ви не проживали, вказати причину і підтвердити документами;

  • дізнатися, чи надавалися послуги і в якому обсязі.

Якщо вам не буде зроблено перерахунок, укладайте договір реструктуризації заборгованості, щоб, враховуючи ваші доходи, ви поступово сплатили наявний борг. Якщо ви будете сумлінно платити, можливо, підприємство, яке надає послуги, і не буде позиватися до вас до суду. Якщо буде позиватися, надавайте до суду усі наявні документи, щоб вам було зроблено перерахунок, або усі довідки про ваші доходи, стан здоров’я, щоб було це враховано.

Без рішення суду, виконавчого листа щодо стягнення заборгованості за комунальні послуги жоден банк не зможе заарештувати ваші рахунки.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова Кабінету Міністрів «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» № 206 від 5 березня 2022 р. (редакція від 30.12.2023)

**Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №630 від 21 липня 2005 року, редакція від 24.12.2019

Нове на сайті