Статті

Домашня консервація: у чому користь і шкода зимового меню

Але чи так це? На це питання і не лише відповіді дала нутриціолог і консультант з харчування Наталія Ходєєва.

Чи є користь у консервованих овочах?

Соління, приготовлені за домашніми рецептами, у зимовий період корисні, але у невеликих кількостях. Натуральні маринади покращують якість овочів, зберігаючи їх мінеральний склад. До речі, вживання солінь корисне також при вживанні спиртних напоїв. Алкоголь виводить рідину з організму разом із мінеральними солями, а консервовані овочі допомагають відновити цей баланс.

Чому взимку радять їсти квашену капусту?

Квашена капуста – один із головних продуктів зими – це відмінне джерело вітамінів С, К та А, які необхідні нам щодня. А ще в квашеній капусті міститься вітамін U, який сприяє відновленню та загоєнню клітин слизових оболонок. Важливо, що квашена капуста є чудовим пре- і пробіотиком для кишечника – натуральна їжа для наших кишкових бактерій.

Варення і компоти так само корисні?

Що стосується компотів, повидла та варення, то все залежить від способу приготування і термінів зберігання. Правильно приготовлені варення та компот (з мінімальною термообробкою і невеликим додаванням цукру) можуть зберегти частину корисних властивостей свіжих ягід. Тому заготовки можуть сприяти одужанню при застудних захворюваннях.

Як правильно харчуватися домашньою консервацією?

Соління потрібно їсти з недосоленими продуктами. Наприклад, з картоплею або рисом, щоб зменшити негативний вплив підвищеної кількості солі на організм. Крім того, соління не рекомендується їсти пізно ввечері.

Чи можна в чай додавати цукор?

Цукор страшний у великій кількості. А у порівнянні з цукрозамінниками він взагалі нешкідливий. Для організму цукор, як і мед, – це глюкоза (прості вуглеводи). Тільки мед містить ще й корисні мікроелементи і вітаміни.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо ви любите пити чай з лимоном і медом, то додавайте їх у воду, що трохи охолола, оскільки окріп руйнує частину вітамінів.

Що думає про консервацію гастроентеролог?

Гастроентеролог і лікарка-терапевтка вищої категорії Діана Кірсанова зізнається, що негативно ставиться до будь-яких видів консервації, навіть домашньої. Консервовані продукти можуть викликати загострення захворювань як у галузі гастроентерології, так і серцево-судинних та сечовидільних.

– Навіть натуральну домашню консервацію не можна людям із загостренням хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. У здорових пацієнтів вона часто викликає метеоризм – надмірну кількість газів. Якщо говорити про корисний маринований продукт, то це квашена капуста. Але якщо у вас підвищена кислотність, то квашена капуста посилить це і призведе до еритематозної гастропатії (почервоніння слизової оболонки шлунка, може бути осередком ерозій, виразок та їх ускладнень). Однак при хорошому самопочутті трохи квашеної капусти можна, – пояснює лікарка.

Анастасія Єпур

Новое на сайте

  • Новини

Обговорили гарантії безпеки для України: про що домовилися Зеленський і Трамп у Вашингтоні

У Вашингтоні відбулася зустріч президентів США та України за участю європейських лідерів. На порядку денному…

19/08/2025 11:16
  • Статті

Мінус сотні гривень щомісяця: кого з пенсіонерів зачепили обмеження стажу і зарплати

Ви чесно працювали десятиліттями, але у розрахунках пенсії вам «зрізали» частину заробітку й стажу. І…

19/08/2025 08:58
  • Різне

Їх варто їсти щодня: сім сирів, які приносять найбільше користі

Твердий, м’який чи кисломолочний? Кожен вид сиру має свої переваги, але є сорти, які вважають…

19/08/2025 07:43
  • Новини

Деякі українці можуть втратити право власності на землю: кого торкнеться

Право власності на земельну ділянку — це можливість володіти, користуватися та розпоряджатися нею на власний…

19/08/2025 05:33
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 19 серпня

Вівторок в Україні буде сонячним, прогнозують синоптики. Антициклон на ім'я Kyra (карта) зумовить всюди суху…

18/08/2025 23:49
  • Статті

Зубний біль уночі: що робити і куди звернутися у Києві?

Зубний біль завжди виникає вчасно, але особливо неприємно, коли він турбує вночі. У такі моменти…

18/08/2025 23:27