Що приймати при застої жовчі?
Настій шипшини
1 столову ложку подрібнених плодів шипшини заварити на ніч у термосі 200 мл окропу.
Пити по 70-100 мл 3 рази на день до їди.
Настій калини
1 столову ложку подрібненої кори калини заварити 200 мл окропу, настояти 45 хвилин і процідити.
Пити по 50 мл 3 рази на день до їди.
Настій збору
Взяти по 1 столовій ложці трави горця пташиного (спориш) і полину гіркого, 5 столових ложок кукурудзяних рилець. 1 столову ложку подрібненої суміші заварити 200 мл окропу, підігріти на водяній бані 15 хвилин, настояти 45 хвилин і процідити.
Пити по 50 мл 3 рази на день перед їдою.
Відвар лепехи
30 г кореневища лепехи звичайної залити 1 літром води, довести до кипіння і кип’ятити під кришкою 15 хвилин, настояти 2 години і процідити.
Пити по 100 мл відвару з цукром до смаку 3 рази на день за 30 хвилин до їди.
Увага! При підвищеній секреції шлунка коріння не застосовувати!
Відвар бузини
- 2 столові ложки подрібнених квіток і листя бузини чорної заварити 200 мл окропу, додати 100 г цукру і кип’ятити на водяній бані на слабкому вогні 15 хвилин.
- Окремо взяти 3 столові ложки сухих ягід бузини чорної і розварити в 200 мл окропу, щоб стали м’якими, процідити, вичавити з ягід сік.
- Змішати з сиропом, довести до кипіння і випарувати на слабкому вогні до половини початкового об’єму.
- Охолодити.
Пити по 50 мл 3 рази на день.
Відвар має болезаспокійливу дію при гіпокінезії жовчних шляхів, гіпотонії та атонії шлунка.
З книги «Шлях до довголіття» Віктора Чернишова