Чим корисна морква посівна
Коренеплоди моркви вживають не лише як продукт харчування, а й як цінний лікувальний засіб.
- Як джерело каротину сиру моркву або свіжий морквяний сік призначають хворим на гіпо- й авітаміноз А (при хворій печінці і зниженій функції щитовидної залози лікування авітамінозу А є малоефективним!), вагітним жінкам і матерям-годувальницям (підвищується секреція молока), людям, професія яких пов’язана з напругою зору, при інфаркті міокарда.
- Як допоміжний лікувальний засіб при кон’юнктивітах, кератитах, блефаритах, гемералопії (куряча сліпота) і стомленні сітківки.
- Як легкий проносний засіб морква використовується при хронічних закрепах і геморої, як сечогінний – при хворобах нирок.
- Наявністю значної кількості йоду (5 мкг/100 г сирої маси) пояснюється застосування моркви при зниженій функції щитовидної залози.
- Морквяний сік з медом використовують у народній медицині при застуді, розладах травлення.
Протипоказання: при загостренні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, запальних процесах тонкого й товстого відділів кишечника вживати моркву всередину протипоказано.
- Зовнішньо як болетамувальний, протизапальний і антисептичний засіб терту моркву застосовують для гоєння ран, опіків, відморожень, золотушних і цинготних виразок і при панариції.
- Свіжим соком полощуть рот при стоматитах.
- Насіння моркви використовують як засіб, що має сечогінні, холеретичні, солерозчинні, вітрогінні та протиглисні властивості.
- Сушене листя моркви заварюють як чай і п’ють при геморої.
Застосування моркви
Внутрішньо
- Настій плодів (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу, настояти у термосі протягом ночі) по півсклянки 5–6 раз на день до їди при нирковокам’яній хворобі й метеоризмі (пити гарячим!).
- Свіжий сік по 1 столовій ложці 4–5 раз на день, додаючи безпосередньо перед вживанням мед або цукор за смаком.