Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧасте захворювання з рідкісною назвою: що таке демодекоз і як його лікувати

Часте захворювання з рідкісною назвою: що таке демодекоз і як його лікувати

Этот материал также доступен на русском языке
Демодекоз путают с акне - угревой сыпью, которой часто страдают подростки.

Відповідає дерматолог Ірина Попова:

Демодекоз – це запалення шкіри, викликане мікроскопічним кліщем демодексом. Він буває двох видів і утворюється на шкірі обличчя або повіках. Щоб виявити паразита, потрібно здати на аналіз зіскрібок з квадратного сантиметра шкіри. Якщо під мікроскопом видно п’ять і більше особин, аналіз вважається позитивним. Для виявлення кліща на повіці висмикують вію.

Демодекоз плутають з вугровим висипом

Демодекоз плутають з акне – вугровим висипом, на який часто страждають підлітки. Але при ураженні шкіри кліщем прищик тримається від тижня до місяця, не розсмоктуючись і не перетворюючись на гнійничок. Шкіра свербить, особливо увечері, коли кліщ активується. Також характерною є асиметрія висипів: на одній щоці багато, на другій немає або вони поодинокі.

Лікування призначить лікар

Часто застосовують креми, що містять азелаїнову кислоту. Ними потрібно користуватися ввечері протягом півтора-двох місяців. Добре допомагають засоби, у складі яких є іони срібла, що зменшують запалення. При сильних проявах захворювання іноді потрібним є вживання препаратів внутрішньо.

Чим краще вмиватися

Вмиватися краще засобом, що містить трохи кислоти. Він діє м’яко – не пече, а трохи пощипує, і то спочатку, нормалізує кислотно-лужний баланс.

Важливо перевірити роботу внутрішніх органів

Важливо перевірити роботу внутрішніх органів – печінки, жовчних шляхів, кишечника. Часто причиною шкірних проблем є застій жовчі. Через нього в кишечнику погано перетравлюються жири, і патогенна мікрофлора починає «буйствувати». Починаються дисбіози, а в кишечнику знаходиться більша частина імунної системи, що протистоїть шкідливим мікроорганізмам, паразитам, токсинам.

Потрібно налагодити здорове харчування

Крім лікування, потрібно налагодити здорове харчування, особливо якщо є хронічні захворювання. Краще виключити вживання м’ясних перероблених продуктів (ковбас, сосисок, шинки), випічку на маргарині, цукор та кондитерські вироби.

Хочеться солодкого? Їжте фрукти, але не більше 300 г на день. Овочі, листову зелень можна їсти досхочу. У салати, заправлені оливковою олією, корисно додати оливки, насіння, горіхи.

Шкідливі продукти, які містять трансгенні жири (на упаковці вони вказані як гідрогенізовані або частково гідрогенізовані жири). Також тим, хто лікує демодекоз, краще не їсти смаженого.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні