Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаГрошіЯк отримати гроші від іноземних фондів – у Мін'юсті підказали, куди звертатися

Як отримати гроші від іноземних фондів – у Мін’юсті підказали, куди звертатися

Этот материал также доступен на русском языке
Часто внутрішньо переміщеним особам доводиться стикатися зі складними життєвими ситуаціями, що потребують допомоги. На непрості запитання ВПО під час “прямої лінії” відповіли юристи безоплатної правової допомоги, міністерства юстиції України.

Як зареєструватися та отримати грошову допомогу вiд будь-якого іноземного фонду

– Я одинока пенсioнерка-ВПО. Евакуювалася в Харків із села Пiски-Радькiвськi Iзюмського району. Як отримати грошову допомогу вiд будь-якого іноземного фонду? Допоможіть зареєструватися, бо три місяці чую лиш: “Багато зареєструвалися, запити обробляються, пізніше буде відкрита реєстрація”. Пенсія дуже мала. Ніякої допомоги ніде не отримувала.

– Інформацію про благодійні фонди, до яких можуть звернутися внутрішньо переміщені особи по допомогу, можна знайти на порталі “Дія”. Варто пам’ятати, що гроші можна отримати лише від однієї міжнародної організації.

Раніше ми писали, що українці можуть зареєструватися на нову грошову допомогу.

Подати заявку на допомогу можна через “єДопомога” або ж безпосередньо у спосіб, який визначає кожна організація. Наприклад, на сайті, через форму чи за номером телефону.

Подати заявку на платформі “єДопомога” можуть внутрішньо переміщені особи, ті, хто перебуває на тимчасово окупованих чи деокупованих територіях, а також ті, хто мешкає у зоні активних бойових дій. Для цього необхідно заповнити просту онлайн-форму та вказати таку інформацію:

  • ПІБ та реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше – ідентифікаційний код);
  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;
  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • номер телефону;
  • IBAN, який необхідний для виплати допомоги на рахунок. IBAN – це міжнародний номер банківського рахунку (від англійського International Bank Account Number). Це номер, що складається з 29 літер та цифр.

Дізнатися ваш IBAN можна у мобільному застосунку або у службі підтримки вашого банку.

Наразі допомогу українцям надають такі міжнародні організації:

Міжнародний Комітет Червоного Хреста і Товариство Червоного Хреста України 

Організації допомагають малозабезпеченим сім’ям із постраждалих громад, незалежно від того виїхали вони чи залишилися в громаді. Це 2500 грн на особу на місяць.

Додатково реєструватися онлайн чи офлайн для отримання допомоги за цією програмою не потрібно. Кошти надходять на основі інформації, яку передає Міністерство соціальної політики.

Про участь у програмі повідомляють у СМС-повідомленні. Якщо є питання, пов’язані з виплатами, звертайтеся до контактного центру за номером 0 (800) 300-155.

Сайт https://blogs.icrc.org/ua/

Агентство ООН у справах біженців UNHCR

Агентство ООН у справах біженців пропонує допомогу в розмірі 2220 грн протягом трьох місяців на особу тим, хто покинув свої домівки через воєнні дії та зареєструвався як ВПО.

Допомогу можна отримати, якщо ви раніше не отримували кошти від інших міжнародних організацій. Наразі допомогу будуть надавати тим, хто перебрався до Львівської, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської чи Запорізької області. З додатковими запитаннями телефонуйте на «гарячу лінію» за номером 0 (800) 307-711.

Сайт https://www.unhcr.org/ua/

Всесвітня продовольча програма ООН

Організація підтримує насамперед родини ВПО. Грошову допомогу у розмірі 2220 грн на особу можна отримувати протягом трьох місяців. Максимальна сума допомоги становить 6600 грн на родину, навіть якщо в ній більше трьох осіб.

Для оформлення грошового переказу необхідно зареєструватися в органах соціального захисту як ВПО, вказати актуальний особистий номер телефону, на який надійде код доступу для реєстрації на програму. Також потрібно вказати ім’я, прізвище та ідентифікаційний код. Ці дані можна надати самостійно під час реєстрації або ж їх може передати Міністерство соціальної політики.

Сайт https://ukr.reg.scope.wfp.org/ukr/faq

Норвезька рада у справах біженців NRC

Організація також допомагає ВПО, незалежно від місця проживання, та тим, хто лишається у районах, які постраждали від бойових дій. Це 2220 грн для кожного члена родини на один місяць. Загалом виплати надходитимуть три місяці.

Важливо: перший етап онлайн-реєстрації для отримання грошової допомоги від NRC завершений. Про початок другого етапу можна буде дізнатися з повідомлень на офіційній фейсбук-сторінці NRC.

Реєстрація проходить винятково у чат-боті у WhatsApp. Застосунок треба завантажити на смартфон, додати до контактів номер 0 (800) 609-844 і після цього надіслати на нього СМС із текстом “NRC”.

Після відправлення повідомлення не закривайте застосунок і дочекайтеся відповіді. Це має бути інформація про організацію та прохання обрати мову. У відповідь надішліть цифру, що відповідає обраному варіанту. Далі чат-бот надсилатиме повідомлення, на які потрібно відповідати в тому ж діалозі. Своє прізвище, ім’я та по батькові потрібно ввести латиницею, адже система, яка здійснюватиме грошовий переказ, не приймає кирилицю.

Естонська рада у справах біженців

Естонська рада у справах біженців і Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» підтримують українців у таких областях: Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська, Миколаївська, Дніпропетровська, Полтавська, Черкаська та Кіровоградська.

Тут враховують різні критерії вразливості, зокрема втрату годувальника, втрату житла або його значні руйнування, інвалідність або тяжкий стан здоров’я, одинока мати/батько з неповнолітніми діти тощо.

Сума допомоги становить 2220 грн на одну особу на один або три місяці, що залежить від області. Максимум допомогу можна отримати на 5 членів родини.

Щоб отримати допомогу, необхідно зателефонувати до колцентру за номером 0 (671) 052-803.

Як звернутися до системи БПД

Звернутися до системи безоплатної правової допомоги можна дистанційно або особисто у центрах надання допомоги.

Телефоном

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД – зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 18:00 за Київським часом.

З мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0 800 213 103. Дзвінки  безкоштовні.

Для дзвінків з-за кордону +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Письмово

Щоб поспілкуватися з юристами письмово, напишіть їм.

Повідомлення обробляються у будні з 8:00 до 18:00

У Telegram “Безоплатна правова допомога (консультації)”: https://t.me/LegalAidUkraineBot

У Facebook: https://www.facebook.com/Ukraine.Legal.Aid

В Instagram: https://www.instagram.com/ualegalaid

Допомога офлайн у бюро правничої допомоги

Звернутися до найближчого бюро правничої допомоги по безоплатну первинну (консультації) та вторинну (допомогу зі зверненням до суду) правничу допомогу можна незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро правничої допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де тривають бойові дії.

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режим роботи бюро правової допомоги можна на мапі: https://bit.ly/bpd_buro

Важливо: ВПО мають право на усі послуги системи безоплатної правової допомоги – консультації і допомогу зі зверненням до суду.

Автори: Тамара Тисячна, Сергій Чернявський

Допомога від ООН – чому не всі пенсіонери її отримали та як це можна зробити

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні