Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому з віком стираються зуби і як це позначається на здоров'ї щелепи?

Чому з віком стираються зуби і як це позначається на здоров’ї щелепи?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читачки: "У мене зуби з віком поступово стираються, хоча загалом збереглися непогано. Чому так відбувається і чим це загрожує?"

Відповідає стоматолог-ортопед Валерій Шевчук:

У нормі існує фізіологічна схильність до стирання твердих тканин зуба. Вона виникає через те, що ми постійно вживаємо їжу, зуби зазнають жувального навантаження. З роками виникає природне зношування поверхневих шарів емалі.

Однак є і патологічна схильність до стирання, при якій виникає стрімка втрата твердих тканин зубів.

Однією з причин є бруксизм: періодичне сильне стискування зубів і скрегіт. Це відбувається мимоволі — під час сну або стресової ситуації.

Лікування проводять лікар-стоматолог разом з невропатологом. Якщо не лікувати бруксизм, то стирання зубів з часом може позначитися на здоров’ї суглобів щелепи. Також виникне підвищена чутливість (гіперестезія) до холодного, гарячого, солодкого, кислого. З’явиться естетичний недолік: зуби стануть низькими та жовтими.

Мене більше турбує, що довкола рота з’явилися дрібні зморшки.

Це вказує на те, що через зниження прикусу нижня третина обличчя стала коротшою. Потрібно відновлювати висоту прикусу, повернути зубам анатомічну форму за допомогою протезування та реставрації. Використовуються керамічні вкладки, накладки, коронки, мостоподібні протези, іноді використовуються композитні матеріали.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні