Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯка найкраща комплектація автомобіля для покупки?

Яка найкраща комплектація автомобіля для покупки?

Этот материал также доступен на русском языке
Комплектація автомобіля – це сукупність його опцій, що визначають характеристики автомобіля. Найчастіше виробник випускає кілька комплектацій однієї моделі, що дозволяє задовольнити запити різних споживачів.

У цій статті розглянемо, які комплектації авто бувають, чим вони відрізняються, і які опції включають.

Чим важлива комплектація

Кожен автомобіліст хоче керувати надійним автомобілем, розраховує на комфорт під час виборів транспортного засобу. З цієї причини багато хто хоче володіти машинами добре відомих брендів із гарною репутацією. Однак часто перешкодою для покупки стає ціна. Щоб отримати якомога більше покупців, автовиробники стали випускати авто в кількох варіантах комплектації – від найпростішої за мінімальною ціною до найдорожчої з максимальним пакетом опцій.

Види комплектацій автомобіля

Які варіанти комплектацій пропонують нам автомобільні бренди:

  1. Базова.
  2. Середня.
  3. Повна.

Базова комплектація

Базова комплектація – це комплектація із мінімальним пакетом опцій для даної моделі. Вона має найнижчу ціну, і саме ця ціна буде вказана для моделі у каталогах та автосалонах. Опції, передбачені в базовій комплектації, забезпечують базовий функціонал та мінімальний комфорт, у ній стоїть найпростіший за характеристиками двигун, базовий пакет систем безпеки.

Наприклад, у сучасних автомобілях у базовій комплектації ви отримуєте звичайний кондиціонер, а не клімат-контроль, лише 4 ремені безпеки, недорогі матеріали в обробці салону (шкірозамінник, дешевий пластик), найменш потужний мотор, недорогі диски. Якщо ви хочете більше комфорту та більше функцій, за них потрібно доплачувати.

Середня комплектація

У середній (стандартній) комплектації ви отримуєте вже більше технологій та інновацій, краща якість матеріалів в оздобленні салону, більше комфорту. У стандартній комплектації є додаткові системи пасивної та активної безпеки, деякі помічники управління, більш сучасна медіасистема.

Приклад доступних опцій:

  • електросклопідйомники;
  • підігрів та вентиляція передніх сидінь;
  • безключовий доступ;
  • акустична система;
  • гідропідсилювач керма;
  • ABS, ESP та ін.

Середня комплектація коштує дорожче, ніж базова, але все ж таки залишається в середньому ціновому сегменті і доступна широкому колу покупців.

Повна комплектація

Повний або преміальний набір опцій призначений для тих, хто цінує комфорт і готовий платити за нього. У люксовій “начинці” ви отримуєте всі можливі “плюшки”, передбачені в даній моделі, такі як:

  • панорамний люк на даху;
  • трехзонний клімат-контроль;
  • цифрова панель приладів;
  • дорога обробка салону (шкіра, дерево, алюміній, високоякісний пластик);
  • найпродуктивніший мотор;
  • повний пакет систем активної безпеки (контроль смуги руху, парктроніки, камери заднього виду, розпізнавання пішоходів) та додаткові подушки безпеки (бічні, для пасажирів заднього сидіння, шторки).

Набір базових та преміальних опцій відрізняється у різних моделей та різних брендів. Наприклад, деякі автомобілі вже в базовій комплектації мають таку ж кількість функцій і якість комплектуючих, як інші моделі найдорожчої модифікації. Крім того, комплектація може змінюватись в залежності від року випуску автомобіля. З’ясувати, які налаштування доступні в машині, яку ви збираєтеся купити, досить просто. Про це ви можете прочитати у статті «».

Комплектація двигуна

Двигун – один із головних критеріїв вибору автомобіля. При виборі авто ми враховуємо об’єм двигуна, тип палива, що споживається, а також потужність і витрата пального. Найбільш популярні авто із бензиновими двигунами, на другому місці – дизельні мотори. Дизельні комплектації коштують дорожче, але при цьому вони вигідніші в експлуатації, оскільки мають більший робочий ресурс, і саме дизельне паливо коштує дешевше за бензин. Однак бензинові мотори мають свої переваги – вони простіші у ремонті, невибагливі в обслуговуванні, сучасні турбомотори відрізняються високою продуктивністю.

Крім того, виробники поряд із комплектацією ДВС пропонують також гібридні або навіть повністю електричні версії автомобілів. Ці комплектації коштують дорожче, але є економічнішими та екологічнішими.

Комплектація систем безпеки

Ніхто не застрахований від ДТП, тож безпека має велике значення. Мінімальний пакет безпеки – це ремені та подушки, які призначені для захисту водія та пасажирів у разі зіткнення. Але краще, коли ви маєте максимум можливостей уникнути аварії, тому експерти рекомендують вибирати авто з максимально широким пакетом систем безпеки:

  • стабілізація руху;
  • стійкість на поворотах;
  • система екстреного гальмування;
  • антиблокування гальм;
  • контроль тиску в шинах;
  • контроль втоми водія;
  • моніторинг сліпих зон та розпізнавання пішоходів, машин, дорожніх знаків;
  • інші системи.

Трансмісія

Ви можете вибирати для себе більш комфортну та надійну коробку перемикання передач. Об’єктивно, кожен вид трансмісії має свої переваги та недоліки. Найпопулярніші – механіка та автомат. Механічна коробка коштує дешевше, має просту конструкцію та найвищий робочий ресурс, проте для керування авто з МКПП потрібні певні навички. Автоматична коробка коштує дорожче, але вона простіше та зручніше у використанні. Автомат спрощує водіння у міських умовах (світлофори, пішохідні переходи, пробки). Недолік АКПП – це дорогий ремонт та обслуговування.


*на правах реклами

Нове на сайті