Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачУкраїнський ринок житлової нерухомості у сучасних реаліях

Український ринок житлової нерухомості у сучасних реаліях

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість українських «заробітчан» як збереження та примноження зароблених на чужині коштів вкладають їх у нерухомість, переважно купуючи квартири в новобудовах (саме цей фактор безпосередньо впливає на активний розвиток житлового будівництва в західних регіонах стани в останні десятиліття).

При цьому будь-який інвестор, який вирішив купити квартиру на obyava.ua, розташовану в багатоквартирному житловому будинку, що будується або щойно побудований, може заробити 10-15% від суми вкладених коштів, перепродавши її через рік-два (житло на первинному ринку постійно дорожчає з урахуванням інфляції та зростання цін на будівельні матеріали).

Які тенденції очікують на ринок житлової нерухомості

За твердженням експертів житлового ринку, кількість операцій з житловою нерухомістю у 2022 році на вторинному ринку житла зменшилася приблизно втричі, обсяг інвестиційних угод, пов’язаних з купівлею квартир у новобудовах – зменшився приблизно в 10 разів. Виною всьому – військові дії і цілком обґрунтоване блокування операцій на Реєстрі нерухомості, при цьому ціни на житло в деяких районах, де відбувалися військові дії, значно просіли, на відміну від західних регіонів, куди кинулися біженці, які стали, у тому числі потенційними (і реальними). покупцями квартир.

При цьому серйозних змін цінових параметрів житлової нерухомості, на думку експертів, у найближчому майбутньому не відбудеться. Це викликано насамперед демографічною ситуацією – понад 6 мільйонів українців стали вимушеними переселенцями і залишили межі країни, при цьому більша їх частина не має наміру повертатися назад (а серед них значна кількість потенційних покупців – інвесторів).

Другим не менш важливим фактором, що впливає на ринок житлової нерухомості, є співвідношення доходів населення і вартості одного квадратного метра житла (середньостатистичному киянину, щоб заробити на двокімнатну квартиру площею 55 кв. м потрібно мінімум 10 років, мешканцям обласних центрів – усі 15, в той час час як середній американець може дозволити купити собі квартиру через 7 років роботи, порівняння не на нашу користь).

Де в Україні будується житло

До початку військових дій в Україні продаж квартир здійснювався у 1700 житлових комплексах. За сьогоднішніми даними:

  • приблизно у 80-ти відсотках ЖК продажу квартир відновилися;
  • будівництво в 20% ЖК заморожене (це насамперед стосується прифронтових районів);
  • у центральних та західних областях країни розпочато будівництво майже 200 нових житлових комплексів.

Позитивна динаміка будівництва житла спостерігається у всіх західних регіонах країни, а також у столиці та Київській області.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні